HALA SPORTOVA „MEDISON” PRETVORENA U PUNKT ZA VAKCINACIJU – ANGAŽOVANO ŠEST TIMOVA

Vakcinisanje je jedini način da savladamo virus

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin, do utorka je u Srednjobanatskom okrugu vakcinisano 5.050 osoba koje su starije od 75 godina, kao i lica starija od 65 sa hroničnim bolestima. Vakcinisano je 319 zdravstvenih radnika i 111 osoba zaposlenih u socijalnim ustanovama, kao i njihovih korisnika.
Zbog sve većeg interesovanja za vakcinaciju, u sredu je otvoren najveći vakcinalni punkt u Zrenjaninu, koji je ujedno i prvi van zdravstvenog sistema Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”. Punkt se nalazi u hali sportova „Medison”, a tačno u osam časova prvi je vakcinisan gradonačelnik Grada Zrenjanina Simo Salapura.

POMAŽU I VOLONTERI CRVENOG KRSTA
– Kao što smo pre nekoliko dana obećali, uspeli smo da osposobimo u najkraćem vremenu punkt u hali sportova. Danas sam imao priliku da vidim kako to sve izgleda i da se vakcinišem. Našim sugrađanima poručujem da veruju lekarima i struci, naučnim dostignućima, jer je vakcinisanje jedini način da savladamo korona virus i zaštitimo svoje zdravlje.
Raduju nas podaci da prvi put od 24. novembra imamo manje od 1.000 aktivnih slučajeva u našem gradu. To jesu dobre vesti, ali i dalje moramo biti na oprezu i da se pridržavamo propisanih mera – istakao je Simo Salapura nakon primljenog cepiva i zahvalio se stručnim službama zdravstvenih radnika koji su učinili sve da se Zrenjaninci vakcinišu u najboljim uslovima.
Prema rečima dr Gordane Đurić, koordinatorke za masovnu imunizaciju u kriznom štabu Grada Zrenjanina, u „Medisonu” je angažovano šest timova, a Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Rusanda” je poslala tri lekara i sedam medicinskih sestara. Veliku pomoć pružaju i volonteri Crvenog krsta.
– Svakom ko uđe u halu volonteri prvo mere temperaturu, dezinfikuju im ruke i prolazi se dezobarijera. Pacijenti onda ulaze u čekaonicu koja ima 20 mesta. Potom ih volonteri prozivaju kako bi dali saglasnost za vakcinaciju i onda ulaze u jednu od šest kabina gde se nalazi tim lekar-sestra koji obavljaju lekarski pregled. Lekar utvrđuje da li postoje kontraindikacije ili ne za vakcinu. Ukoliko ne postoji, pacijent ulazi u sledeću prostoriju gde se obavlja vakcinacija. Nakon toga su u obavezi da sede 15 minuta u čekaonici zbog mogućih neželjenih efekata – objasnila je dr Đurić i dodala da se očekuje da će se u danu oko 300 sugrađana vakcinisati u „Medisonu”.

PORUKA NAJSTARIJIH
Nešto pre osam ujutru, zatekli smo veću grupu penzionera koja je strpljivo sa maskama na licu čekala da uđe u halu. Većina je došla sa svojim srodnicima. Devedesetdvogodišnji Pera Praporski je jedan od najstarijih sugrađanina koji se vakcinisao odmah nakon gradonačelnika.
– Osećam se dobro i nadam se da će vakcina biti efikasna i da ćemo uspeti da pobedimo ovaj virus. Ako je već preporuka struke da se vakcinišemo, smatram da bi svi trebalo to da učine da ne bismo imali još većih problema. Zadovoljan sam organizacijom, sve je trajalo dvadesetak minuta – poručio je Praporski.
Sa njim su se složile i sugrađanke Marija Papdi (92) i Viktorija Belodedić (90) koje su istakle da oni koji ne žele da prime vakcinu greše, jer su od laika pametniji lekari. Pohvalile su organizacioni tim i što nije bilo gužve.

  • STIŽU I DRUGE VAKCINE
    – Vakcinalni punkt postoji u zgradi stare Specijalističke, gde su u zavisnosti od broja pacijenata dostupne dve do četiri ekipe. Ukupno ima desetak timova. Za sada je to dovoljno, ali ako bude potrebe, otvorićemo još punktova. Preko Zavoda za javno zdravlje vakcine dobijamo kontinuirano. Trenutno je dostupna „Sinofarm” vakcina, a ovih dana se očekuju i druge – navela je dr Gordana Đurić i dodala da postoji tim koji Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” šalje podatke o vakcinisanim pacijentima, koje će eUprava obavestiti o terminu za revakcinaciju.

I.Isakov