OVE SUBOTE SE ODRŽAVA 15. „NOĆ MUZEJA“: Radionice za najmlađe, koncerti, izložbe…

Ustanove kulture otvoriće vrata posetiocima za koje su pripremile bogat i zanimljiv program u okviru 15. „Noći muzeja“, koja će se održati u subotu, 14. maja, a u sklopu 8. manifestacije „Muzeji za 10“, koja traje do 20. maja. Početak je u 17 časova i trajaće do ponoći. Narodni muzej odabrao je provereni recept – radionice za najmlađe i koncerte. Stalna postavka Zbirke primenjene umetnosti biće upotpunjena, a publika će moći da se upozna sa britanskim staklom. Salon-kabinet porodice Varadi od te večeri biće bogatiji za fotografiju nastalu 2. jula 1905.

Posetioci će moći da nauče i nešto više o „Hendi“ sportu u našem gradu. Interesantne su i postavke „Raznovrsnost biljnih semena i njihova moć”, „Aparat za veštački pneumotoraks”, „Zajedno kroz vekove” – rad Arheološkog odeljenja i Konzervatorske službe. Gosti Muzeja imaće priliku i da saznaju ko je bio najstariji počasni građanin i vide njegovu povelju iz 1859. Od 17 do 20 časova u velikom salonu planirana je „Školica tkanja“, radionica za decu uzrasta od šest do 10 godina. Za malo starije, od 17 do 19 časova, organizovaće se „Muzejska potraga“. U atrijumu, od 18 do 20 časova, biće radionica vajanja na temu „Moć muzeja“. Hor „Josif Marinković“ obeležava 35 godina od osvajanja titule Hora sveta, a Zrenjaninci će moći da vide njihovu bogatu zaostavštinu. Najavljen je i nastup „Zrenjaninskog kamernog hora“. Za 20 sati u atrijumu, zakazan je koncert učenika Muzičke škole.

U velikom salonu aktuelna je postavka „Strma ravnica. Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921“. U malom će u 19 časova biti otvorena etnološka „Iz davnina za pokolenja“, a u holu u 18 sati izložba crteža Artura Momirova „Dobro jutro drage kolege“.

U Savremenoj galeriji dostupna je „Umetnost za sve: sinteza u Zrenjaninu i okolini”. Posetioci će kroz fotografiju moći da saznaju nešto više o skulpturama iz bogatog fonda Galerije, kao i delima koja su postavljena u krugovima zrenjaninskih fabrika i javnih ustanova. Od 18 do 20 časova održavaće se radionica za decu „Moja skulptura“. Postavka „Mikro” Sonje Bojanić otvorena je u Kulturnom centru. U sklopu nje planirana je aktivnost za mališane „Mikro mikrobi“, od 17 do 19 časova. U foajeu Narodnog pozorišta, od 18 do 21 sat, održavaće se mala škola lutkarske animacije, a na Kamernoj sceni „Todor Manojlović“, od 20 časova, igra predstava „Slobodne žene balkanske“. Mini-sajam u klubu knjige Biblioteke trajaće od 19 časova do ponoći, a cene svih izdanja biće niže za 20 do 50 odsto. Na Dečjem odeljenju svoj novi roman „Usamljenost manjine” predstaviće književnik i prevodilac Ivan Ivanji.

PROGRAM TOKOM MANIFESTACIJE „MUZEJI ZA 10”

U utorak, 17. maja, u salonu Narodnog muzeja održaće se koncert „Flauta i gitara“. Početak je u 19 časova. Nastupaju Vesna Mitar (flauta) i Amalia Miler (gitara). U petak, 20. maja, na prvom spratu ove ustanove u 18 sati na pogramu je tematsko stručno vođenje kroz stalnu postavku Zbirke likovne umetnosti NMZ: „Ogledalo društva – Portretno slikarstvo 19. i 20. veka“. Autor je Ivana Arađan, kustoskinja-istoričarka umetnosti.

M.Malbaški