OVOGODIŠNJI PLANOVI LOKALNE SAMOUPRAVE NOVA CRNJA

Bolji uslovi za život u selima

Obezbeđivanje zdrave pijaće vode, promocija turističkih potencijala, podrška privredi i preduzetnicima, kao i brojni radovi na infrastrukturi samo su neki od poslova koji su ove godine prioritet Opštine Nova Crnja.
– „Voda sa Karpata” je naš najvažniji projekat. Radi se o dovođenju ispravne pijaće vode sa izvora iz okoline Radojeva u Srpsku Crnju, ali i u svako selo naše lokalne sredine. Imamo sreću da smo tu vodu pronašli. Jedna smo od malobrojnih sredina u Banatu koja ima takav izvor – rekao je Dragan Daničić, zamenik predsednika Opštine Nova Crnja, gostujući na televiziji „Santos”.
On se osvrnuo na aktivnosti u prošloj godini i kao važno istakao osnivanje Turističke organizacije čije će sedište biti u rekonstruisanoj zgradi starog bioskopa. Daničić je ocenio da je to bitno za promociju ovog dela Banata i njegovog predstavljanja kao poželjne turističke destinacije.
– Planiramo sređivanje dvorca Nojhauzen i izvora tople vode koji su u blizini i to je idealno za termalnu banju. Osim toga, ta voda će moći da se korosti i za plastenike – istakao je Daničić.


On je naglasio da je važan zadatak lokalne samouprave da zadrži mlade da ostanu da žive i rade na selu. Prošle godine je, u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu, mladim bračnim parovima kupljeno 27 kuća. Zato je mnogo planova vezano za uređenje naseljenih mesta.
– U Radojevu će biti sanirana zgrada zadruge. U tom zdanju će biti smešteni Mesna zajednica, biblioteka, kulturno-umetničko društvo, Udruženje žena i Omladinski centar. Spreman je i plan za rekonstrukciju puta Srpska Crnja – Radojevo, kao i za sanaciju crkve Sv. Nikolaja. Udruženje žena će na poklon dobiti jednu tradicionalnu kuću čiji će biti domaćin. Želimo da taj objekat bude deo naše turističke ponude i upoznavanja sa običajima i kulturom našeg podneblja – kaže Daničić.
Naš sagovornik otkriva i ideju da se ove godine u Vojvodi Stepi sredi trg i trim staza u centru, kao i da se završi put od tog sela do Itebeja. U Tobi bi trebalo da bude okončana izgradnja kapele. Najavljena je i popravka puta Nova Crnja – Toba i uređenje dve ulice.
– Aleksandrovo bi trebalo da dobije jedan proizvodni pogon, a Dom kulture će biti rekonstruisan. Nadamo se da će Kancelarija za javna ulaganja potpisati ugovor sa Opštinom za rekonstrukciju škole, a lokalna samouprava će se pobrinuti da uradi projekat za fiskulturnu salu. Kod Nove Crnje je planirana izgradnja biogasne elektrane i pogona za preradu i skladišta jednog preduzeća iz Banatskog Despotovca. To će otvoriti nova radna mesta i mogućnost zapošljavanja mladih – naveo je Daničić, a preneo RTV „Santos”

M. S.