HADŽI DRAGAN JOVANOVIĆ IZ KNIĆANINA PRE ŠEST GODINA POKRENUO JE IZGRADNJU HRAMA

O našem delu pričaće generacije

U davna vremena ktitorstvo (zadužbinarstvao) bilo je privilegija isključivo vladara i članova njihovih porodica. Kasnije bogomolje počinju da podižu bogatiji i viđeniji ljudi, da bi danas to činili pojedinci, kolektivi, firme.
Ono što se nije menjalo jeste značaj izgradnje crkve. Ona je mesto sabornosti i okupljanja ljudi, a pre svega dom božiji. Knićanin nikada nije imao pravoslavni hram. Danas se u ovom banatskom selu uzdiže velelepna crkva posvećena prazniku Svete trojice – Duhovima (Pedesetnici). Za izgradnju su zaslužni mnogi meštani, a pokretač ideje je hadži Dragan Jovanović, koji je odluku o tome doneo 2015. godine.

SELO BEZ CRKVE
– Tada je bio susret generacije 1955. koju je Knićanin iznedrio. Iz nje su proizišli doktori, profesori, majstori, ali pre svega dobri i pošteni ljudi. Te godine smo se, u dane Duhova, prvi put sastali nakon osnovne škole. Uoči praznika održavaju se u našem selu duhovne, kulturne i sportske manifestacije. Dobra su prilika da se vidimo i prisetimo lepih dana. U razgovoru je većina konstatovala da još uvek nemamo crkvu. U meni se tada rodila želja da se zauzmem za njenu izgradnju. Tako je sve počelo – prisetio se hadži Dragan Jovanović.
Rekao je da je 2016. otišao na hodočašće u Jerusalim. Odande je doneo krst koji je osveštan na Hristovom grobu. Po povratku, pozvao je ljude iz sela sa namerom da im preda poklon. Tada je saznao najlepšu vest – da se po blagoslovu episkopa banatskog Nikanora krenulo u prikupljanje dokumentacije i da je dobijena dozvola za izgradnju, na mestu gde je bila katolička crkva. Temelj je urađen krajem 2017. godine. Za Duhove 2018. bogomolju je trebalo da osvešta vladika Nikanor.

Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju