HADŽI DRAGAN JOVANOVIĆ IZ KNIĆANINA PRE ŠEST GODINA POKRENUO JE IZGRADNJU HRAMA

O našem delu pričaće generacije

U davna vremena ktitorstvo (zadužbinarstvao) bilo je privilegija isključivo vladara i članova njihovih porodica. Kasnije bogomolje počinju da podižu bogatiji i viđeniji ljudi, da bi danas to činili pojedinci, kolektivi, firme.
Ono što se nije menjalo jeste značaj izgradnje crkve. Ona je mesto sabornosti i okupljanja ljudi, a pre svega dom božiji. Knićanin nikada nije imao pravoslavni hram. Danas se u ovom banatskom selu uzdiže velelepna crkva posvećena prazniku Svete trojice – Duhovima (Pedesetnici). Za izgradnju su zaslužni mnogi meštani, a pokretač ideje je hadži Dragan Jovanović, koji je odluku o tome doneo 2015. godine.

SELO BEZ CRKVE
– Tada je bio susret generacije 1955. koju je Knićanin iznedrio. Iz nje su proizišli doktori, profesori, majstori, ali pre svega dobri i pošteni ljudi. Te godine smo se, u dane Duhova, prvi put sastali nakon osnovne škole. Uoči praznika održavaju se u našem selu duhovne, kulturne i sportske manifestacije. Dobra su prilika da se vidimo i prisetimo lepih dana. U razgovoru je većina konstatovala da još uvek nemamo crkvu. U meni se tada rodila želja da se zauzmem za njenu izgradnju. Tako je sve počelo – prisetio se hadži Dragan Jovanović.
Rekao je da je 2016. otišao na hodočašće u Jerusalim. Odande je doneo krst koji je osveštan na Hristovom grobu. Po povratku, pozvao je ljude iz sela sa namerom da im preda poklon. Tada je saznao najlepšu vest – da se po blagoslovu episkopa banatskog Nikanora krenulo u prikupljanje dokumentacije i da je dobijena dozvola za izgradnju, na mestu gde je bila katolička crkva. Temelj je urađen krajem 2017. godine. Za Duhove 2018. bogomolju je trebalo da osvešta vladika Nikanor.
– Došao sam na sastanak Crkvenog odbora. Trebalo je steći poverenje meštana. U početku nisu svi verovali da ćemo uspeti da izgradimo hram – rekao je naš sagovornik.

VIŠE OD 200 DONATORA
Prema rečima hadži Dragana Jovanovića, među donatorima osim pravoslavaca ima i katolika i muslimana. Novac su uplaćivali ljudi iz Kanade, Nemačke, Rusije.
– Imali smo dosta iskušenja, ali nas je dragi Bog uvek usmeravao da donosimo odluke koje su u korist izgradnje hrama. Uz brojne meštane, pomagali su Eparhija banatska, Grad Zrenjanin, prijatelji. Moram da spomenem firmu „Bobar” iz Beške. Izvodili su radove na gasovodu u našem ataru. Kada su videli da se zida bogomolja, puno su pomogli. Za izgradnju su zaslužni svi donatori, bez obzira koliko je ko dao novca ili se angažovao radom ili stručnim savetima. Svako je pružio onoliko koliko je mogao – naglasio je Jovanović.
– Stojan Milovac je kupio zvona, Igor Jovanović je takođe puno pomogao, kao i Saša Tomić. Putevi Srbije su nam uredili portu behatonom. Oko 200 i više donatora se našlo na spisku – rekao je naš sagovornik.
Na pitanje koliko posla je preostalo oko završetka hrama, Jovanović je kazao da ima još dosta. Najveći teret je na parohu ocu Petru Šljokiću da privoli meštane kako bi u što većem broju dolazili na liturgije.
– Svake godine o Duhovima pravimo plan. Sledeće nam je da izradimo Hristov grob, Bogorodičin i vladičanski tron. Ostaje da se hram oslika, kada dobijemo blagoslov. Potrebno je da se građevina stabilizuje da posle oslikavanja ne dođe do pukotina na zidovima i da se oštete oslikane površine. Moramo da napravimo nadstrešnice iznad ulaznih vrata, palionicu sveća, kancelariju za sveštenika – naveo je Jovanović.
Za sve to je, prema njegovim rečima, potrebno da se dodeli deo placa crkvi.
– Nažalost, parohijski dom još nemamo, a za sada ni dovoljno sredstava. Porta je uređena u sastavu parka kao jedna celina, ali je bez ograde. Treba zasaditi drveće na južnoj strani. Dobro bi nam došla pomoć gradskog zelenila. Za njih bi to bila mala investicija, a nama bi mnogo značilo – objasnio je Jovanović.
Na novoizgrađeni hram gleda kao na svoj dom.
– Za mene i moju porodicu učešće na izgradnji crkve čini veliku radost. Moramo se zahvaljivati Bogu koji nas je odabrao i dao nam ovakvu priliku. Svaki donator koji je dao prilog sa ponosom će pričati svojim najmilijima kako su učestvovali na izgradnji jedne tako divne svetinje. To će se uvek spominjati i kad nas ne bude bilo – istakao je hadži Dragan Jovanović. Pozvao je ljude da dolaze u crkvu i dovode svoje najmlađe jer je na njima da održavaju hram.
– Vernici koji dolaze daju život i snagu crkvi da zajedno opstajemo – poručuje za kraj Jovanović.

Miroslava Malbaški