U DOMOVIMA, HRAMOVIMA I MESNIM ZAJEDNICAMA OBELEŽENI VELIKI VERSKI PRAZNICI

Dani kojima se posebno raduju najmlađi

Obeležavanje Badnjeg dana i praznovanje Božića ogleda se pre svega u njihovoj duhovnoj komponenti na koju se nadovezuje tradicija. Najvažniji segment ovog praznika jeste paljenje badnjaka, hrastovog ili cerovog drveta, a ove godine taj običaj upriličen je u mnogim gradskim i seoskim crkvama i mesnim zajednicama. Događaju se najviše raduju mališani, koji idu da korinđaju – recituju prigodne božićne pesmice za koje bivaju darovani slatkišima, orasima, jabukama.
U porti Uspenskog hrama na Badnje veče, u četvrtak 6. januara, okupilo se mnogo vernika i dece, a paljenju badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Simo Salapura sa saradnicima. Grad je pripremio 300 paketića koji su podeljeni mališanima.

REČ SVEŠTENIKA
Tradicionalni pozdrav Mir Božji Hristos se rodi uputio je otac Radivoj Nađalin, starešina Uspenskog hrama. On je podsetio na simboliku badnjaka, ali i na neizmernu ljubav Božju iz koje se njegov sin rodio. Osvrnuo se i na svakodnevicu i izazove sa kojima se susrećemo.
– Vreme u kojem danas živimo jeste jako teško i mnogi su uplašeni. Ljudi je i ove godine manje nego inače, ali Gospod kaže: Ne boj se stado malo, jer Ja nadvladah svet. Molimo se da njegovom silom i ljubavlju pobedimo sve ono što nam predstoji – poručio je otac Radivoj Nađalin.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju