PALJENJE BADNJAKA NA BAGLJAŠU: Večernje bogosluženje i lomljenje česnice

Tradicionalno, 6. januara, ispred hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista na Bagljašu, u 18 časova, okupio se veliki broj Zrenjaninaca kako bi paljenjem badnjaka obeležili dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

paljenje badnjaka

dav

dav

Badnjak je pred mnogobrojnim vernicima osveštao otac Slobodan Čestić, te svima poželeo da se bogomladenac Gospod Isus Hristos useli u njihove domove i srca i zajedno sa njim dočekaju rođenje Gospodnje. Održano je večerenje bogosluženje i po drugi put lomljenje česnice u kojoj se nalazio dukat.

– Neka je srećno i Bogom blagosloveno kumovanje današnjeg dana porodici Tišma, koji su iz ljubavi i odanosti prema svojoj veri prineli ovu žrtvu. Neka im Gospod podari mir, ljubav i blagostanje – poručio je otac Slobodan Čestić, zahvalivši se sveštenicima Srpske pravoslavne crkvene opštine Zrenjanin, gradonačelniku Čedomiru Janjiću, Oliveru Mitroviću, predsedniku Skupštine grada Zrenjanina i ostalima koji su došli da proslave Badnje veče.

dav

dav

dav

dav

Otac Čestić je, takođe, poželeo da dogodine bogosluženje bude unutar hrama pod svetlom i posebno se zahvalio svima koji pomažu završetak hramaVaznesenja Gospoda Isusa Hrista. Kumstvo za narednu godinu preuzeo je Čedomir Janjić.

– Velika mi je čast što imam priliku da budem kum, prinesem poklon ovom hramu i narodu na Bagljašu. Svim žiteljima ovog naselja i Zrenjanina želim srećan Božić kao i da svi dani u godini budu radosni – izjavio je Janjić za list „Zrenjanin“, u prisustvu Saše Santovca, zamenika gradonačelnika i Sime Salapure, pomoćnika gradonačelnika.

Paljenje badnjaka na Bagljašu uspešno su organizovale mesne zajednice „Veljko Vlahović” i „Sonja Marinković. Stariji sugrađani su uživali u kuvanom vinu, a najmlađi su dobili paketiće.

Tekst i foto I.I.

dav

oznor

dav

dav