BOŽIĆNE VATRE GORE U SVIM DELOVIMA GRADA: Badnjak prvo potpaljen u Uspenskom hramu

Neubičajeno lepo vreme za ovo doba godine sabralo je juče mnogobrojne sugrađane na tradicionalno paljenje badnjaka, koje je i ove godine počelo u porti hrama Uspenja Presvete bogorodice, u Svetosavskoj ulici.

Badnjak je potom potpaljen u Hramu Vavedenja Presvete Bogorodice. Tako je bilo u svim delovima grada, kao i u naseljenim mestima, gde se nastavila pravoslavna tradicija na Badnji dan.

Svečano unošenje badnjaka u portu najviše je obradovalo naše najmlađe sugrađane, a gradonačelnik Čedomir Janjić i njegov zamenik Saša Santovac uručili im stotinu božićnih paketića.

– Lepa tradicija kod srpskog naroda, obilazimo badnjake širom grada i u naseljenim mestima – podsetio je gradonačelnik Janjić, nakon službe u Uspenskom hramu i svečanosti u hramovnoj porti: – Čestitam Zrenjanincima i Badnji dan i Božić i da nam do sledećeg Božića bude mnogo dobrih i lepih dana.

Svečanosti su prisustvovali i gradonačelnikovi saradnici sa kojima je prisutvovao i paljenju badnjaka u svim delovima grada i mesnim zajednicama „Sava Kovačević”, „Dolja – Crni šor”, „Dositej Obradović”, Hramu Svetog oca Nikolaja u mesnoj zajednici „Zeleno polje” kao i u porti Hrama Svetih otaca u Kleku.

– Mir Božiji, Hristos se rodi! Naložili smo ovaj badnjak da se podsetimo na hladnu Vitlejemsku noć kada je rođen Isus Hrist, kada je njegovo rođenje istorijski bilo jako važno i preokrenulo celokupnu ljudsku istoriju, ka spasenju roda čovečanskog – poruka je protonamesnika Radivoja Nađalina, starešine Hrama Uspenja Presvete Bogorodice: – Neka se u svakoj kući i u svakom srcu danas rodi Hristos i neka sve bude u miru, mir je najvažniji na ovom svetu.

B. Jajić

Foto: Aleksandar Blanuša