SLAVSKA LITIJA ULICAMA GRADA: Učestvovao velik broj građana

Uspenje Presvete Bogorodice – slava Sabornog hrama i Grada Zrenjanina, obeležena je danas svetom liturgijom u Uspenskom hramu i svečanom litijom koja je prošla centralnim gradskim ulicama. Predvodili su je sveštenici eparhije banatske i predstavnici lokalne samouprave na čelu sa kumom slave, zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem. Povorka je krenula iz porte Uspenskog hrama, ulicom kralja Aleksandra I Karađorđevića, do glavnog gradskog trga gde je pročitano jevanđelje. Po tradiciji, hod se nastavio Gimnazijskom i Svetosavskom ulicom do crkve. U litiji su, pored sveštenstva i gradskih funkcionera, učestvovali i pripadnici vojske, policije, žandarmerije, vatrogasne brigade, predstavnici Crvenog krsta, sportisti i velik broj građana.

U porti crkve prerezan je i slavski kolač, a Santovac je kumstvo za 2023. predao sugrađaninu Miletu Trajkoskom. Saša Santovac je izjavio da je za njega i njegovu porodicu velika čast što je bio kum i trudio se koliko je mogao da pomogne crkvi, ali i svim građanima.

– Drago mi je što litija nastavlja da se održava i svake godine je sve masovnija. Deveti put ove godine organizujemo ovakvo praznovanje hramovne i gradske slave, a počeli smo 2013. Od tada negujemo ovu tradiciju koja je izostala samo 2020. iz svima dobro poznatih razloga. Lepo je videti i da je mnoštvo naroda došlo u hram, koje je mesto našeg sabranja i duhovnog okupljanja – kazao je Saša Santovac.

 

Podsetimo Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju dan upokojenja Presvete Bogorodice, koja se iz zemaljskog života preselila u večnost. Kao majka Gospoda Isusa Hrista, odlaskom sa zemlje na nebo, postala je zaštitnica celog ljudskog roda.  O njenom životu u besedi je govorio sveštenik Branislav Petrović.Presveta Bogorodica je čuvarka i zaštitnica Grada Zrenjanina i dva njegova najstarija hrama – Uspenjskog i Vavedenjskog.

M.Malbaški

Foto: Grad Zrenjanin i M.Ml