SVETSKI DAN DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI: ZAHVALNOST NAJHUMANIJIM ZRENJANINCIMA

Solidarnost za život

U čast plemenitog čina višestrukim davaocima krvi, uručena su priznanja na prijemu u Gradskoj kući na dan Svetskog davalaštva, 14. jun. Najdan Stamenković i Jovan Sremac do sada su bili 75 puta davaoci krvi. Po 50 puta donirali su Nedeljko Stanaćev, Dragan Garai, Siniša Nikolić, Slobodan Stefanov, Zoltan Molnar i Duško Marjanski, a priznanja su uručena i onima koji su i po 35 puta dali krv.
Iz Crvenog krsta ističu da je u prošloj 2021. godini prikupljeno 1.963 jedinice krvi, dok se od početka godine kroz 26 održanih akcije doniralo više od 1.000 jedinica. Prijemu je prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je, između ostalih, uručio priznanja pojedincima.
Aleksandra Tanasijević, sekretar Crvenog krsta Zrenjanin, zahvalila se pojedincima kao i humanim sredinama za njihov doprinos i organizovanje dobrovoljnih akcija davanja krvi uručujući Plakete „Široko srce” Medicinskoj školi Zrenjanin, Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin”, naseljenom mestu Perlez i Vatrogasno–spasilačkom bataljonu Zrenjanin.

– Ovo je prilika, osim čestitki koje upućujemo, da se i zahvalimo za sve rezultate koje smo zajedno postigli. Ovaj dan obeležavamo kako uručenjem priznanja, tako i velikom akcijom dobrovoljnog dananja krvi koja se održava u prostorijama Crvenog krsta. Posebno hvala gradonačelniku Zrenjanina koji još od studentskih dana podržava i učestvuje u ovim aktivnostima, pa se tako i danas odazvao pozivu i dao krv 44. put. Pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona i komandant Branislav Milosavljević su takođe podržali današnju akciju – istakla je Aleksandra Tanasijević.
Medicinska škola već dugo sarađuje sa Crvenim krstom.
– Vrlo rado se odazivamo njihovim pozivima, a poslednji put smo učestvovali na inicijativu naših maturanata. Cela generacija je želela da donira krv. Obratili smo se Crvenom krstu i vrlo uspešno sve realizovali. Naši đaci su volonteri u gradskoj organizaciji – navela je nakon uručenja priznanja Sanja Kukolj, direktorka Medicinske škole.
Sanja Stanisavljev, prodekanka za nastavu na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin”, navodi da se i zrenjaninski akademci često odazivaju i doniraju najplemenitiju tečnost.

– Studentski parlament redovno organizuje akcije davalaštva. U zavisnosti od potreba i situacije jednom do dva puta godišnje se sprovode ove aktivnosti. Uvek je veliki odziv, kako nastavnog kadra, tako i studenata. Moje prvo iskustvo ovog tipa je upravo na Tehničkom fakultetu – istakla je Sanja Stanisavljev.
Učenicima srednjih i osnovnih škola sa teritorije Grada Zrenjanina koji su učestvovali i postigli uspeh na likovno-literarnom konkursu „Krv život znači” takođe su uručene diplome i pokloni. Nagrađeni su i najbolji video radovi srednjoškolaca.
U velikoj sali Crvenog krsta na Svetski dan dobrovoljnog davalaštva odazvalo se 70 ljudi, a njih 66 je doniralo krv.

A. I. & S. V.
Foto: CK i Grad Zrenjanin

 • PRIZNANJA ZA MLADE LITERATE I UMETNIKE
  Nagrađeni na natecanju „Krv život znači”:
  LIKOVNI KONKURS
  Osnovne škole (I-IV RAZRED)
  1. Anita Juhas – OŠ „Servo Mihalj” (Zrenjanin)
  2. Stefan Vučetić – OŠ „Dr Boško Vrebalov” (Melenci)
  3. Đorđe Šakić – OŠ „Petar Petrović Njegoš” (Zrenjanin)
  3. Anđela Abdomerović – OŠ „Jovan Jovanović Zmaj” (Zrenjanin)
  4. Saša Pernat – OŠ „Petar Petrović Njegoš” (Zrenjanin)
  Osnovne škole (V-VIII RAZRED)
  1. Grupni rad (Lena Slavkov, Jana Janković, Jelena Rosić,
  Milica Pejić) – OŠ „Žarko Zrenjanin” (Zrenjanin)
  2. Grupni rad (Aleksa Prvulov i Aleksandra Krstin)
  – OŠ „Žarko Zrenjanin” (Zrenjanin)
  3. Arijana Bandović – OŠ „Dr Aleksandar Sabovljev” (Ečka)
  Srednje škole
  1. Vizual „Budimo podrška”– Autori: Anđela Ivanović, Maja Etinski, Maja Todorović, Miljana Trivunović, Viktorija Borbaš i Ivona Sučević – Poljoprivredna škola Zrenjanin
  LITERARNI RADOVI
  Osnovne škole (I-IV RAZRED)
  1. Dušan Antić – OŠ „Petar Petrović Njegoš” (Zrenjanin)
  2. Nikolina Vijatov – OŠ „Mladost” (Tomaševac)
  3. Lena Savić – OŠ „Branko Ćopić” (Lukićevo)
  Osnovne škole (V-VIII RAZRED)
  1. Milica Bajčetić – OŠ „Petar Petrović Njegoš” (Zrenjanin)
  2. Elena Stevanović – OŠ „Petar Petrović Njegoš” (Zrenjanin)
  3. Minja Savić Novaković-OŠ „Petar Petrović Njegoš” (Zrenjanin)
  Srednje škole
  1. Nađa Toškov – ETŠ „Jovan Trajković” (Zrenjanin)
  2. Milica Milutinović – ETŠ Jovan Trajković (Zrenjanin)
  3. Ivana Babinka – ETŠ Jovan Trajković (Zrenjanin)
  VIDEO RADOVI
  Srednje škole
  1. Animacija „Doniraj krv” – Učesnici: Vanja Škorić, Jovana Lazić, Minja Tajdić, Željana Subić, Dijana Andrijin, Milica Igić, Denis Švarc, Aleksa Epifanić, Dunja Rašić, Svetlana Sandić. Režija i montaža: Milica Igić – Poljoprivredna škola (Zrenjanin).