PALJENJE BILJNOG OTPADA MUČI VATROGASCE

Ugašen 31 požar

Zabranjeno je spaljivanje biljnih ostataka u dvorištima, na ulicama, na njivama, podsetio je građane sekretar Gradskog vatrogasnog saveza Zvonko Rakić. On je za Radio-televiziju Vojvodine (RTV) izjavio da su od početka vanrednog stanja njihovi vatrogasci ugasili 31 požar.
– To su uglavnom bile vatre na otvorenom prostoru i još jednom apelujem na ljude da poštuju Zakon o zaštiti od požara, naročito član 50 koji zabranjuje spaljivanje biljnih ostataka – kazao je Rakić za RTV.
Prema njegovim rečima, nakon proglašenja vanrednog stanja, a na poziv Sektora za vanredne situacije i komande štaba vatrogasnih saveza Srbije i Vojvodine, 220 članova Gradsko vatrogasnog saveza uzrasta od 18 do 40 godina priključilo se volonterima zrenjaninskog štaba za vanredne situacije. Ostali članovi, koji imaju od 40 do 55 godina, obavljaju redovne aktivnosti, odnosno gase požare.
Zvonko Rakić je takođe rekao da će po završetku vanrednog stanja vatrogasci dobiti radne uniforme, zahvaljujući učešću na konkursu Sektora za vanredne situacije, pokrajinske Vlade i Sekreterijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

M. M.