PERLEZ: Izviđačima Odreda „Čiča Janko“ potrebna pomoć

Čuvenoj izviđačkoj družini „Čiča Janko“ iz Perleza, koja redovno donosi priznanja sa brojnih smotri, na kojima su često i najbrojniji odred, potrebna je pomoć za nabavku opreme. Reč je o jedinom preostalom izviđačkom odredu u Srednjobanatskom okrugu, koji je aktivan već 62 godine.

Kako kaže starešina „Čiča Janka“ Dragan Musić, u Odredu se ne plaća članarina. Dok je postojao samodoprinos u perleskoj Mesnoj zajednici, dobijali su nešto novca, a sada uglavnom roditelji finansiraju opremu, put i kotizaciju na smotrama, što nije malo. Valja istaći i to da Dragan Musić radi na volonterskoj bazi, a za putovanja sa malim izviđačima često koristi dane godišnjeg odmora. Zato sada apeluje na moguće moguće sponzore i donatore za Odred „Čiča Janko“.

Nedostaju nam šatori, podmetači, vreće za spavanje, izviđačke košulje, majice, kao i nešto nameštaja u domu izviđača – stolice i stolovi. Sada je vreme kada veleprodaje snižavaju cene, a mi po običaju nemamo taj novac, te bi nam značilo ako bi neko mogao da nam pomogne. Drugi odredi imaju svoja vozila ili sponzora koji im finansira putovanja, pa roditelji nisu tako opterećeni – kaže on.

Čiča Janko” danas broji šezdesetak članova – najviše u Perlezu, a zatim i u Farkaždinu, Idvoru i Ečki, gde takođe postoje čete ovog Odreda. Godišnje odu na desetak smotri – uglavnom po mestima u Vojvodini, gde kampuju, druže se i nadmeću u posebno osmišljenim igrama i veštinama. Na putovanjima često obilaze i znamenitosti, učeći o istoriji tih krajeva.

Izviđači – ili kako ih u drugim zemljama nazivaju – skauti, jesu pokreti dece i mladih, koji kroz igru, druženje i boravak u prirodi stiču znanja i veštine korisne za život u zajednici, ali i boravak u divljini. Sve izviđačke aktivnosti podeljene su po uzrastima. Aktivnosti najmlađih – poletaraca – više iziskuju spretnost i kretanje, a stariji rade singalizaciju, prvu pomoć, podizanje šatora, paljenje vatre, skice terena, prelaženje staze pomoću karte i busole, pri čemu se usput rešavaju zadaci

Odred izviđača „Čiča Janko” osnovan je marta 1957. godine i nosi ime narodnog heroja Moše Pijade, koji je tokom rata imao konspirativno ime Čiča Janko.


M. Maričić