„PESNIČKA ŠTAFETA” ODOLELA JE PANDEMIJI – OD 2022. BIĆE MEĐUNARODNOG KARAKTERA

Pisana reč trijumfuje i u oskudnim vremenima

Manifestacija za školarce, koju sa ponosom organizuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, „Pesnička štafeta” realizovana je 47. put. Okuplja mališane i pesnike, a ove godine održana je u maju kako su učesnici i organizatori navikli decenijama unazad.
Prema rečima Milana Bjelogrlića, direktora Biblioteke, sa „pesničkom mrežom” iskoračilo se, prethodnih godina, do severnog Banata i Bačke, a od naredne godine „Štafeta” dobija međunarodni karakter. To je omogućeno dogovorom sa književnikom Goranom Mrakićem iz Saveza Srba Rumunije, uključivanjem Srpske škole u Temišvaru u program.

U UŽEM IZBORU 165 RADOVA
Završna svečanost priređena je u utorak, 1. juna, na platou ispred Biblioteke, a 12 najboljih osnovaca dobilo je vredne poklone. Dodeljeno je tri treće, dve druge i po jedna prva nagrada, za đake nižih i viših razreda. Učestvovalo je 55 osnovnih škola sa teritorije srednjeg Banata i opština Kikinda i Titel.
Od skoro 1.500 pesama, u uži izbor ušlo je čak 165 radova. Zahvaljujući saradnji sa direktorima i nastavnicima, za razliku od prethodne, susreti dece i gostujuće književnice Nikolete Novak, bili su realizovani u školama od 17. do 28. maja, uz poštovanje svih epidemijskih mera. Tamo gde nije bilo moguće organizovati događaje, učešće i druženje bilo je upriličeno u Biblioteci.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju

OLYMPUS DIGITAL CAMERA