Petőfi Magyar Művelődési Egyesüelt

Kettős jubileum jegyében

A nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület a múlt szerdán ünnepelte meg fennállásána hetvenöt éves jubileumát. Az ünnepséget a koronavírus járványra való tekintettel egy évvel később rendezték meg.
A Petőfi 1945-ben alakult meg a II. világháborút követően az első magyar művelődési egyesüeltként a volt Jugoszlávia területén.
Az ünnepi műsor első részében egy könyvbemutatót tekinthetett meg a közönség, amely egy másik jubileum kapcsán íródott. Dr. Németh Ferenc és Dr. Várady Tibor a száz évvel ezelőtt megalakult Torontálvármegyei Magyar Közművelődési Egyesületről jelentettek meg egy kötetet, mely a Trianoni békediktátumokat követően az utódállamokban első hivatalosan is jóváhagyott magyar kulturális intézmény volt. A kiadvánzyról a szerzőpáros beszélt.
A műsor második részében Jenovay Lajos a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. A Petőfi elnöke ünnepi beszédében rémutatott, hogy a tavaly az egyesületnek odatélt Kallós Zoltán-díj elismerést jelent mindazoknak, akik az elmúlt hét és fél évtizedben a Petőfi MME útját egyengették. A jelenlegi tagságot és vezetőséget viszont arra kötelezi, hogy megtartsák és átadják a jövő nemzedéknek, amit eleink megteremtettek.
Sutus Áron a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntőjében kiemelte a nagybecskereki magyarságnak és a vajdasági magyarság közösségi életének alakításában óriási szerepe van a Petőfinek. Nélküle, nélkülük nincs kisebbség- és közösségvédelem, érdekérvényesítő erő.
Az ünnepség alkalmat adott arra is, hogy az egyesület elnöksége köszönetét fejeze ki azon tagoknak akik az elmúlt öt éves időszakban tevékenyen rész vettek a munkában, valamint azon szervezetekenek és intézményeknek, akik támogatták az egyesületet. Az Egesület legrangosabb elismerését a Petőfi-díjat az idén Tabacski Editnek az egyesület könyvtárosnőjénkl íélte oda az elnökség. A nagybecskereki ünnepségen az egyesület tagjai mellett felléptek a muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési EgyesüSlet énekcsoportja és a Cickafark Énekcsoport is. Az Emmanuel Kamarakórus valamint a Madách Színház társulata.
A jubileumi műsor Magyarország Kormányának és a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásával valósulhatott meg.