Pinova vila

Piše: Milena Bečejac

Kao neki srednjovekovni zamak, sazidan 1894, Pinova vila je jedno od zdanja koja su krasili ovaj grad. Možda je upravo njen izgled, sa krovom koji se završava kupolama u obliku piramide, budio neki romantičarski zanos. Jedno je od zdanja koja nisu mogla da se otrgnu vremenu, nebrizi… Mada, priče o starim gradskim zidanim lepoticama, uvek su nekako zamršene: da li imaju ili ne vlasnike… Vila je proglašena spomenikom kulture 2013. godine, kada je već uveliko bila narušena… Sazidao je Leon Štegelvald, a dve godine potom kupio Ferenc Danijel u čijem je vlasništvu bila do 1919. godine. Važi za prvu kuću u gradu koja je imala centralno grejanje. Paja Pin, geometar po struci, postao je 1928. godine njen šesti vlasnik. Iako je vila od 1943, kada su Nemci iselili Pinove, promenila još nekoliko stanara, ostala je upamćena kao njihovo vlasništvo. Romantično zdanje projektovao je arhitekta Laslo Đaluš. Nalazi se omeđana ulicama Ive Lole Ribara i dr Jovana Cvijića, ali i magistralom, izgrađenom osamdesetih godina prošlog veka.
Početkom nedelje, deo ogradnog zida oko Pinove vile koji je okrenut upravo ka gradskoj magistrali, se obrušio. Da li je to uvod u rušenje celog zdanja? Vila, napuštena i sama, iz koje je pokradeno sve što se uzeti može, u kojoj je nekada bio i dispanzer za plućne bolesti, možda broji svoje poslednje dane… Projekat obnove njene fasade urađen je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin još 2005. godine.
Nekako sam uvek volela da posmatram tu neobičnu lepoticu. I mislila sam kako je nekada, u prošlosti, bilo lepo živeti u njoj. Slike sam gradila na osnovu filmova o engleskim i francuskim dvorcima – možda Pinova vila nije bila toliko raskošna, ali mi se ponekad činilo, od vetra, da čujem neki valcer, i zamišljala sam da se tu organizuju balovi, premda u životu nikada ni na jednom balu nisam bila.
Pokušali su neki mladi ljudi, umetnici, članovi Umetničke asocijacije, da skrenu pažnju na stanje u kome se vila nalazi. Ali… Uvek postoji to „ali” do kraja… Da ne pominjem Sandićevu kuću i mnoge druge graditeljske znamenitosti…