TÖPÖRTŐFESZTIVÁL ÉS FARSANGI FELVONULÁS A HAGYOMÁNYOK JEGYÉBEN

Muzslyán még a „kerítés is töpörtőből volt”

Hogy a falusi és néhai tanyai élet hétköznapjai ne merüljenek feledésbe, illetve a helybeli turizmus kínálatának népszerűsítése céljából, a muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesületének tagjai — valamennyi civil szervezettel és egyesülettel karöltve — a Lehel Sportközpont pályáin Muzslyai téli napok címmel hagyományos programsorozatot rendeztek, melynek keretében nyolcadik alkalommal szervezték meg az immár közkedvelt Töpörtőfesztivált. A fesztivál keretében harmadik alkalommal tartottak töpörtősütő versenyt. Az idei megmérettetésre rekordszámú, mintegy 40 versenyző csapat érkezett, melynek szakácsai – akik Vajdaság több településéről és a romániai Ótelekről is képviseltették magukat – a házigazdáktól kapott 10 kg szalonnából 150 g töpörtőt és egy sült szalonnát kellett átadniuk a zsűrinek, hagyományosan feldíszített terítéken.


A zsűri értékelése alapján a legízletesebb töpörtőt a martonosi Kenyeres Róbert készítette, második helyen az óteleki csapat, míg a harmadikon a muzslyai Road Flyers Motorosklub ügyes kezű szakácsai végeztek. Felelevenítve a régi szokásokat, a település apraja-nagyja álarcos, jelmezes farsangi felvonulást rendezett. A legfiatalabbak a szülők és nagyszülők kíséretében a falu központján végigsétálva vicces szavalatokkal és énekekkel csalták elő a helybelieket, majd a Lehel Női Kézilabdaklub pályájára érve – alkalmi jelenettel – búcsúztatták a telet és temették el a bőgőt. Ezt követően jelmez-bemutatót is tartottak, mely keretében megválasztották, majd ajándékkal jutalmazták meg a legötletesebb jelmezek viselőit.
A felvonuláson részt vettek a helybeli Hófehérke Óvoda növendékei, a Szervó Mihály Általános Iskola tanulói, a Road Flyers Motorosklub tagjai, a nyugdíjas-egyesületek és a hagyományápolók zenekara. Az érdeklődők a jutányos áron megvásárolt töpörtőn kívül egyéb disznótoros és falusi, tanyai ételek — sonka, szalonna, kolbász, sajt, birkapaprikás, disznópaprikás stb. — közül is válogathattak. Az ízletes falatok elfogyasztása után az ügyes kezű háziasszonyok süteménnyel, a helybeli borászok pedig forralt borral kedveskedtek. A sorrendben nyolcadik Töpörtőfesztivál sikeres lebonyolításában részt vett még a Nők Klubja, a RÉMUSZ – Hagyományápolók Egyesülete, a Muzslyai Amatőr Képzőművészeti Klub (MAKK), az Önkéntes Tűzoltó Testület (ÖTT), a Szent Márton Borkedvelők Egyesülete, a Muzslai Petőfi Sándor MME és még sokan mások. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.
BORBÉLY TIVADAR