O AKTIVNOSTIMA I PLANOVIMA MESNE ZAJEDNICE MALA AMERIKA

Centar zbivanja u naselju

Zgrada Mesne zajednice (MZ) „Mala Amerika” odnedavno je prijatnija za boravak građana i udruženja zahvaljujući radovima koji su nedavno obavljeni unutar objekta. To je bio jedan od većih poslova ove Mesne zajednice, a osim toga, zasađeno je i 14 stabala u naselju. Ono što i dalje muči dobar deo stanovnika Male Amerike jesu problemi sa kanalizacijom, čišćenjem snega, lošim kolovozima i trotoarima.
– Upravo pišem zahtev za uklanjanje grane u ulici Đorđa Stratimirovića, koja se savila usled snega. Kako kažu u JKP „Čistoća i zelenilo”, grane najpre sklanjaju sa strane da oslobode put i trotoare, a posle prolazi kamion i kupi sve to – objašnjava sekretarka MZ „Mala Amerika” Snežana Jonjev. Osim oštećenih krošnji drveća, nešto problema u naselju bilo je i oko uklanjanja snega, kaže naša sagovornica.
– Glavni delovi naselja jesu bili raščišćeni, ali neke ulice nisu sve dok se nije otopio sneg, poput ulica Đorđa Stratimirovića i Rade Končara. Rade Končara se i inače slabo čisti – uz ivičnjake i po parkinzima ima lišća i blata i večito je prljavo.
Poslednjih nekoliko meseci meštani naselja imaju problema i sa kanalizacijom, zbog čega se Snežana Jonjev, u ime MZ „Mala Amerika”, obratila JKP „Vodovod i kanalizacija”.
– U podrumima solitera u ulici Rade Končara izlivala se fekalna kanalizacija. Potom su radnici „Vodovoda”, kako bi rasteretili kanalizacionu mrežu u delu Rade Končara, crevo prebacili iz jednog u drugi obližnji šaht, pa su onda nastali problemi i u ulici Đure Đakovića. U jesen prošle godine smo dobili obaveštenje da će sve to biti sanirano, trebalo je da krenu sa radovima, ali moguće da ih je sprečilo i ovo vreme – priča sekretarka ove Mesne zajednice i dodaje da su ekipe „Vodovoda” prošle godine sanirale kvarove u ulici Begejski red, gde je bila urušena jedna cev.
Jedna od glavnih stavki u izveštaju o radu ove Mesne zajednice svake godine bude i zgrada MZ, koja je izuzetno stara i za čije je renoviranje potrebno dosta novca. Ipak, od manjih radova na zgradi, u prethodnom periodu okrečena je kancelarija sekretarke, zamenjena su vrata na toaletima i popravljene kvake i brave na ostalim vratima. Obnovljena je i sala kluba uz pomoć sredstava iz budžeta grada namenjenih za investiciono održavanje zgrade.
– Ishoblovali smo parket, presvukli stolice, stavili ploče na stolove. Sada je ovo pristojna prostorija koja služi za okupljanja građana. Jedino je još problem slabo svetlo, elektromreža je stara, što bi trebalo srediti ubuduće – navodi Snežana Jonjev.
Rekonstrukcija zdanja važna je zbog toga što je ono centar zbivanja u naselju. Folkloraši KUD „Svetozar Marković” godinama vežbaju u glavnoj sali MZ, a tu se odnedavno održavaju i probe dečje pozorišne školice „TO teatar”. Svoju kancelariju ovde ima i Nemački narodni savez, koji dva puta nedeljno održava besplatne časove nemačkog jezika.
U narednom periodu upravu ove MZ očekuju brojni komunalni zadaci – sanacija oštećenih kolovoza i trotoara, održavanje javne rasvete, igrališta, parkova Čokliget i Plankova bašta, kao i popravka klupi i korpi za otpatke na šetalištu oko Jezera tri.

DRUŽENJE ZA BADNJE VEČE
Meštani ovog naselja upućeni su na svoju mesnu zajednicu i rado se okupljaju i druže, ističe Snežana Jonjev.
– Svakog 26. u mesecu, zahvaljujući saradnji sa Domom zdravlja, imamo merenje šećera u krvi i pritiska. Na pregledima bude oko trideset sugrađana. Takođe, u januaru smo prvi put organizovali proslavu Badnje večeri. Građani su doneli piće i kifle. Okupilo se pedesatak ljudi, i dece i starijih. Palili smo Badnjak i delili topao čaj i kuvano vino. Lepo smo se družili, a tom prilikom smo otvorili i renovirane prostorije kluba. Malo smo oživeli ovu mesnu zajednicu.

M. Maričić