PLANOVI O NOVOJ GRADNJI U MALOJ AMERICI UZNEMIRILI SUGRAĐANKU

Zgrada „uparkirana” u niz starih kuća

Prepoznaćete moju kuću po ružama ispred – kaže Štefica Ljubin, stanovnica ulice Stevice Jovanovića u Maloj Americi. Ona voli cveće i uživa u zelenoj oazi koju neguje u svom dvorištu. Osim toga, poslednjih godina pažljivo je obnavljala i samu kuću – okrečila je fasadu i sanirala drvenu stolariju, ne želeći da ugradi PVC. Šteficina kuća stara je više od jednog veka i do danas je sačuvala prvobitan izgled, zbog čega se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Međutim, Štefica je zabrinuta za svoj dom jer njen prvi sused namerava da sruši svoju kuću i na njenom mestu podigne zgradu sa jednim spratom. Investitor ove gradnje bila bi firma „Lodžik”, koja pripada komšiji.

– Sa susedom imam zajednički zid od temelja do krova. Verujem da postoji opasnost da on svojom gradnjom ugrozi moj dom. Osim toga, meni bi time bila potpuno zatvorena jedina osunčana strana kuće. Bojim se da bi mi bili uništeni mir i privatnost, s obzirom na to da bi prozori novoizgrađene zgrade trebalo direktno da gledaju u moje dvorište na rastojanju od oko tri metra – objašnjava Štefica.
Naša sagovornica smatra da bi „uguravanje” jednospratne zgrade u niz porodičnih prizemnih kuća ozbiljno narušilo ambijentalnu celinu ovog dela Male Amerike. Zbog toga je naročito razočarana delovanjem Zavoda za zaštitu spomenika. Ova ustanova je juna 2021. godine firmi „Lodžik” dala saglasnost za izgradnju u postupku izdavanja lokacijskih uslova. Kuća koju ovaj investitor namerava da ruši nije pod zaštitom.
– Začuđena sam što su me iz Zavoda potpuno zaobišli i bez moje saglasnosti dozvolili komšiji da ruši kuću. Mislim da je bilo nužno da se konsultuju sa mnom, jer je Zavod moju kuću stavio pod zaštitu. Koga ova ustanova štiti – vlasnike zaštićenih kuća ili novokomponovane investitore koji starinski deo Male Amerike hoće da razore, na uštrb zelenih površina – pita se Štefica.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika za naš list su odgovorili da nisu bili u obavezi da pribave takvu saglasnost.
Dobra vest za Šteficu jeste da bar za sada može da odahne jer su firmi „Lodžik” odbijena dva zahteva za izdavanje građevinske dozvole za podizanje pomenute jednospratnice, pokazuju podaci evidencije CEOP na sajtu Agencije za privredne registre.
Prvi je Odeljenje za urbanizam Gradske uprave odbacilo 24. februara ove godine jer nije bila priložena sva propisna dokumentacija, a ni projekat pripremnih radova i situacioni plan nisu se poklapali. Novi zahtev „Lodžika” odbijen je 13. maja ove godine. Nadležni su utvrdili da je njihov projekat predviđao manje od 20 odsto zelenila na parceli, što nije u skladu sa Planom generalne regulacije „Mala Amerika”. Takođe su zaključili da nije priložena sva dokumentacija.
Predstavnici „Lodžika” imali su pravo da na ovu odluku podnesu prigovor Gradskom veću, što, kako nezvanično saznajemo, nije učinjeno. Da li i dalje planiraju izgradnju jednospratnog objekta u ulici Stevice Jovanovića – iz firme nisu odgovorili našem listu.

M. Maričić

  • ZGRADE USRED PORODIČNIH KUĆA
    Kako je nedavno za naš list objasnila arhitektica Milica Kovač, nije predviđeno širenje Zrenjanina po obodima, već se usled potražnje za stanovima, podizanjem zgrada menjaju postojeća naselja. – Problem je to što se kod mešovite gradnje dozvoljava da se unutar blokova porodičnog stanovanja zidaju zgrade. Bitno je opredeliti se za jedan od ova dva vida stanovanja i urbanističkim parametrima propisati način razvoja i oblikovanja tog dela grada – navela je ona.
  • MALA AMERIKA PRIVLAČNA INVESTITORIMA
    Na „meti” ulagača nedavno se našlo još jedno zdanje iz bližeg susedstva naše sagovornice koje je, takođe, deo prostorno kulturno-istorijske celine Stevice Jovanovića. U pitanju je oronula kuća na broju 30a. Za nju je predviđena dogradnja, kao i promena namene, tako da se na parceli podigne trospratnica sa 34 stana. Niz porodičnih kuća mogao bi uskoro da bude narušen i u Ulici Đure Stratimirovića br. 8, takođe u naselju Mala Amerika, gde je planirana izgradnja trospratnice.