PETI FOTO-SAFARI U JAŠI TOMIĆU OKUPIO VELIK BROJ UMETNIKA IZ ZEMLJE I REGIONA

Otkrivanje tajni malog mesta u Banatu

Današnje generacije veruju da ako ne zabeleže neke trenutke i ne podele fotografije na društvenim mrežama, događaj kao da se nije ni desio. Tako na dnevnom nivou nastaje more zapisa različitog sadržaja. Sa druge strane, malobrojni su oni koji je razumeju na pravi način, brinu o njoj i postavljaju je na mesto koje zaslužuje.
Fotografija nije puko „škljocanje” aparatom ili mobilnim telefonom. Ona je dokument, svedok života, ljudskih sudbina, istorijskih događaja, postojanja, svakodnevice. Peti foto-safari „Jaša Tomić 2022” okupio je brojne zaljubljenike u ovu umetnost. Ovo malo, pitomo banatsko selo ugostilo je više od stotinu stvaralaca iz Srbije, Severne Makedonije, Rusije i Ukrajine.

DOGODINE JOŠ BOLJI
– Ove godine smo učesnicima obezbedili više mladih modela iz Jaše Tomića, Krajišnika i Zrenjanina. Zahvaljujući sjajnim kostimima koje je uradila Ukrajinka Daša Prokopjeva koja se sa suprugom Jurijem, vrhunskim fotografom, doselila u naše mesto pre par meseci, dobijamo mnogo pohvala. Njene kreacije, svaka na svoj način, pričaju zanimljivu priču.
Sve lokacije koje smo obezbedili su bile interesantne fotografima, posebno etno kuća i neizbežna katolička crkva. Poruke zahvalnosti i reči pohvale koje svakodnevno dobijamo su dovoljan dokaz da smo sve uradili kako treba i nameće nam zadatak da sledeće godine budemo još bolji. Foto-safari je nesumnjivo jedna od značajnijih manifestacija koja u pravom svetlu prezentuje ne samo Jašu, nego opštinu Sečanj pa i Zrenjanin – kazao je Spaso Mladenovski, organizator safarija, vrsni poznavalac i ljubitelj fotografije.

 

Manifestaciju i izložbu Vojislava Voje Lukovića otvorio je Miroslav Predojević, majstor fotografije i sekretar Foto-saveza Srbije (FSS). Od samog početka dolazi i Jan Valo sa svojom ekipom iz Novog Sada. Redovni i neretko najbrojniji učesnici su predstavnici zrenjaninskog Kluba „CD-13”. Predsednik Aleksandar Žarkov ima samo reči podrške za prijatelje i kolege Spasa Mladenovskog i Srđana Karanovića. On isitiče da safari uvek obeleži druženje, ali i razmena iskustava i korisnih saveta. Modeli i fantastični kostimi koji do sada nisu viđeni ni na jednoj sličnoj manifesfaciji, dodao je Žarkov, nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

INSPIRATIVNE LOKACIJE
– Sve je bilo sjajno uklopljeno i mislim da je svaki učesnik kroz fotografiju ispričao svoju ličnu priču. Lokacije su nam dobro poznate, da ne kažem, da ih znamo napamet. Međutim, najveća draž je što uvek otkrijemo nešto novo i prodiskutujemo kako nam je baš taj detalj prethodnog puta promakao.
Osim dobro poznatih mesta, kao što su pravoslavna crkva, stara rimokatolička katedrala i druge živopisne lokacije fotografisali smo i specijalno za nas priređenu pozorišnu predstavu. Zatim etno-kuću sa izuzetno očuvanim originalnim ambijentom, kao i napušteni magacinski depo. Sve to je doprinelo nastanku izuzetno kvalitetnih i kreativnih fotografija. Sa nestprljenjem očekujemo konkurs koji bi trebalo da se održi na jesen, kao i zanimljivu izložbu radova nastalih ovom prilikom – rekao je Žarkov.

Miroslava Malbaški 
Foto: Jovan Drndak Njegović

  • FOTOGRAFIJA JE KULTURNO DOBRO
    – Foto-safari je manifestacija koja približava ovaj deo Banata i promoviše na najbolji način fotografsko stvaralaštvo. Veoma je važno da naše društvo prihvati fotografiju ne samo kao amaterski i umetnički izraz, već kao kulturno dobro i pismenost društva. Ona objedinjuje sve umetnosti i uvek vraća višestruko od onoga koliko joj dajemo – poručio je Jovan Drndak Njegović, urednik fotografije u listu „Zrenjanin” i član Foto-saveza Srbije.