UČENICI GENERACIJE – NAJBOLJI MEĐU NAJBOLJIMA NA KOJE SMO PONOSNI

U vašim rukama je naša budućnost

Posebna pažnja na Vidovdan posvećuje se najboljim đacima koji po tradiciji dobijaju priznanja za svoje školovanje. Vidovdanska akademija, koju priređuju Organizacija „Svetosavlje” i Grad Zrenjanin, održana je prošlog utorka u sali Kulturnog centra. Prigodni pokloni dodeljeni su učenicima generacije u protekloj školskoj godini. Ovu titulu ponelo je 43 đaka – 31 osnovac i 12 srednjoškolaca.
Najbolji među najboljima istakli su se, ne samo ostvarenim rezultatima u školi, već i vanškolskim aktivnostima, uspesima na takmičenjima, u oblasti sporta, nauke, društvenog angažovanja.

PUTEM ZNANJA I OBRAZOVANJA
Čestitke su im uputili gradonačelnik Simo Salapura i predsednik Organizacije „Svetosavlje” Dragan Vidaković. Prigodnu vidovdansku besedu u kojoj se osvrnuo na lik i delo kneza Lazara i njegov značaj za srpski narod i crkvu održao je sveštenik SPC, protođakon Predrag Nenin. U ime svih đaka zahvalila se Sara Todorović, učenica OŠ „Žarko Zrenjanin”. Dobitnica je više nagrada na takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, matematike i fizike. Uporedo sa obrazovnom karijerom uspešna je sportistkinja i članica kadetske reprezentacije Srbije u odbojci.

– Svaki naš uspeh je rezultat zajedničkog truda, rada i posvećenosti naših nastavnika i profesora. Pored motivacije i želje veoma je značajna podrška pre svega porodice, ali i okruženja. Zato će ova priznanja biti dalji motiv da uspešno nastavimo putem znanja i obrazovanja. Verujem da će ona poslužiti i kao uzor narednim generacijama da slede put kojim mi idemo. Učenicima želim da upišu željene srednje škole i fakultete, nastave da nižu uspehe i sa ponosom predstavljaju naš Grad i sa radošću mu se vraćaju, kao i da vera i dobročinstvo budu naša vodilja u daljem životu i radu – rekla je Sara Todorović.

Mikša Jenovai biće zapamćen kao đak generacije u OŠ „Sonja Marinković”. Kako je ispričao, planira da upiše Zrenjaninsku gimnaziju, prirodno-matematički smer, a nije mu bilo lako da svih osam godina bude odličan.
– Pamtiću školu, druženje, učenje, ali i naše šale i osmehe na časovima. Više volim prirodne nauke nego društvene, zato sam se i odlučio za pomenuti smer. Radujem se novim drugarima, profesorima i zanimljivim predmetima koji me od jeseni čekaju – kazao je Mikša Jenovai.

LJUBAV PREMA UČENICIMA I POSLU
Nataša Simić išla je u OŠ „Uroš Predić” u Orlovatu. Nakon svečanosti prenela nam je svoje utiske i napomenula da planira da upiše Elektrotehničku školu.
– Osećam se pre svega uzbuđenom. Pretpostavila sam da bih, na osnovu svojih uspeha, mogla biti učenica generacije. To nije bilo sigurno do poslednjeg dana, zato je moja radost još veća – poručila je naša sagovornica.
Posebno priznanje dodeljeno je prosvetnom radniku za postignute rezultate u obrazovanju i vaspitanju učenika i primeru koji daje svojim odnosom prema deci, kolektivu i društvenoj zajednici. Ove godine zaslužila ga je Sofija Grujić, nastavnica fizike i hemije u osnovnim školama „Jovan Dučić” u Kleku i „Dositej Obradović” u Farkaždinu.

Kako je u svom obraćanju rekla, nagrada koja joj je uručena rezultat je rada i truda koji je uložila tokom 35 godina delovanja u prosveti. Vodila se idejom da voli svoje učenike i upozna ih sa onim plemenitim što nose u sebi. Prepoznavala je i poštovala njihov trud, i dokazivala im da mogu biti uspešni samo ako rade.
– Znanje nastavnika postiže se uz puno truda, a još više muke treba uložiti kako tu titulu nositi. Iako predajem dva zahtevna predmeta trudim se da kod dece razvijem ljubav prema njima. Koliko sam u tome uspela svedoče brojne nagrade. Svojim bivšim đacima, danas uspešnim srednjoškolcima i studentima, uvek stojim na raspolaganju. Mladim kolegama poručujem da je najbolji učitelj samo onaj koji sjedini ljubav prema poslu i učenicima – rekla je Sofija Grujić.
U umetničkom delu akademije nastupile su Blanka Hajnal, učenica trećeg razreda srednje Muzičke škole u klasi profesorke Ane Aleksić Šajrer, uz klavirsku saradnju profesorke Tine Nikolovski, kao i članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Milica Dosković, sa horom Svetog Arhangela Mihaila.

Miroslava Malbaški

  • UČENICI GENERACIJE
    OSNOVNE ŠKOLE
    ,,Vuk Karadžić” – Milica Danikov, „Dositej Obradović” – Majda Mandić, „Dr Jovan Cvijić” – Tamara Panić i Milica Trifunjagić, „2 oktobar” – Milica Ognjenović i Mila Bibin, „Đura Jakšić” – Danijela Karuović, „Žarko Zrenjanin” – Sara Todorović, „Jovan Jovanović Zmaj” – Ivana Grujin, „Petar Petrović Njegoš” – Nađa Vuksanović, „Servo Mihalj” – Ksenija Pamer i Julijana Horvat, „Sonja Marinković” – Mikša Jenovai, „9. maj” – Kasnadra Stanišić, „Bratstvo” (Aradac) – Ana Avgustinov i Jovana Tolmač, „1 oktobar” (Botoš) – Stefana Margić, „Svetozar Marković Toza” (Elemir i Taraš) – Ksenija Mihajlović, „Dr Aleksandar Sabovljev” (Ečka) – Nemanja Milovanović i Nina Brenda, „Jovan Dučić” (Klek) – Ana Dursun, „Slavko Rodić” (Lazarevo) – Petar Rakita, „Branko Ćopić” (Lukićevo) – Lenka Novaković, „Dr Boško Vrebalov” (Melenci) – Vanja Đurić, „Uroš Predić” (Orlovat) – Nataša Simić, „Đura Jakšić” (Perlez) – Lara Knežević, „Sveti Sava” (Stajićevo) – Saška Kepić, „Mladost” (Tomaševac) – Aleksa Romanov, „Dositej Obradović” (Farkaždin) – Marko Ivkov, „Branko Radičević” (Čenta) – Bojan Tadić, „Bratstvo i jedinstvo” (Belo Blato) – Jelena Sabo.
  • SREDNJE ŠKOLE
    Zrenjaninska gimnazija – Luka Radaković, Ekonomsko trgovinska škola „Jovan Trajković” – Bojana Petković, HTPŠ „Uroš Predić” – Anja Mihajlov, Teodora Ćurčić i Dejana Cvejanov, Poljoprivredna škola – Slavko Vučetić, Tehnička škola – Dimitrije Jovanov, Medicinska škola – Nevena Kaluđerski i Nevena Simović, Elektrotehnička i građevinska škola „Nikola Tesla” – Mihajlo Tasić, „9 maj” – Dragan Radu, Muzička škola „Josif Marinković” – Đorđe Damjan.