KOLIKO SU GRAĐANI UKLЈUČENI U GRADSKE PROJEKTE OD ZNAČAJA – SLUČAЈ PORODICE ĐURIĆ

„Ne protivim se investiciji, samo štitim svoju imovinu”

Početkom jula 2020. godine Gradu kao investitoru izdata je građevinska dozvola za izgradnju pristupnog puta koji bi iz Nemanjine ulice vodio do budućeg parkinga iza zgrade glavne pošte. Nova saobraćajnica trebalo je da se probije između porodičnih kuća. Nikola Đurić iz Nemanjine broj 7 saznao je za ovaj plan skoro tri godine kasnije iz medija. Ubrzo su pored prozora krenule da mu bruje građevinske mašine, označivši zvaničan početak radova. Tek tada je shvatio da će kolovoz koji je planiran na susednoj parceli biti nešto viši od temelja njegove kuće.
Do danas ga niko od nadležnih nije uverio da mu dom zbog toga neće biti oštećen. Pritom su mu naložili da sruši malenu sušaru i zid koji ga sada deli od gradilišta.

DA SU BAR UBACILI OBAVEŠTENЈE U SANDUČE
Kako je moguće, pita se Nikola Đurić, da se radi nova investicija, a da prve komšije do gradilišta niko ne obavesti o tome.
Međutim, procedura informisanja javnosti je poštovana. Ona obuhvata izlaganje planova i projekata na sajtu Zrenjanina i u gradskoj kući. Ali sve i da je blagovremeno pogledao dokumentaciju i da se o tome informisao prateći poseban odeljak gradskog sajta i urbanističke oglase na zadnjim stranama novinama, Nikola Đurić nije stručan da tumači ova akta.
Uostalom, uprkos poštovanju procedura o informisanju javnosti, nije redak slučaj da zvanična obaveštenja ne dolaze adekvatno do građana, o čemu je „Zrenjanin” pisao (vidi antrfile).
– Trebalo je nama prvim komšijama da se kaže šta se pravi i da nas pitaju za mišljenje. Mogli su nam ubaciti obaveštenja u sandučiće – navodi Đurić.
Čim su krenuli radovi početkom godine, naš sagovornik se uputio na gradilište da se raspita da li se njegova kuća može zaštiti potpornim zidom i da li je moguće nadograditi onaj postojeći, podignut pre pedesetak godina između komšijskih dvorišta.

USMENO OBEĆANЈE O SASTANKU
I drugi stanari Nemanjine ulice imali su bojazni oko radova, te su pozvali građevinsku inspekciju.
Na uviđaju se pokazalo da zid objekta sa druge strane gradilišta ima „vidne prsline čije vreme i uzrok nastanka nije moguće utvrditi”, navodi se u saopštenju gradskog Odeljenja inspekcija poslatom iz kabineta gradonačelnika. Ističu da to ne predstavlja opasnost po okolinu, život i zdravlje ljudi. – Vlasnicima stambenog objekta je savetovano da prate promene i o tome obaveste građevinskog inspektora – saopšteno je „Zrenjaninu”.
Nikola Đurić je tokom ovog uviđaja pokušao da predoči svoje nedoumice, ali navodi da ništa od toga nije usvojeno, pokazujući kopiju zapisnika.
– Glavni zaključak inspektorke jeste da su moji sušara i zid bespravno podignuti, a nijednog trenutka nije konstatovala da će put biti metar iznad mojih temelja. Odmah sam rekao da uopšte nije problem da se ti objekti sruše, ali da to neću dozvoliti dok ne dobijem pismene garancije da će se izgraditi drugi zid odgovarajuće visine i debljine, kao i onaj potporni. Bojim se pašće mi kuća jer će se sve vode slivati ka njoj. Drugo, ne može moj posed da ostane neograđen i da mi svi sa parkinga gledaju u spavaću sobu – veli Đurić za naš list.
Ističe da je na uviđaj uložio primedbu. Takođe navodi da je od inspektorke dobio usmenu potvrdu da će se njegovi predlozi razmatrati na sastanaku investitora, projektanata i izvođača radova sa zainteresovanim licima.
– Ne znam još kada će biti sastanak, a pretpostavljam da bi i druge komšije htele da dođu – navodi naš sagovornik.
Đurić se dalje obraćao i predstavniku stručnog nadzora na gradilištu, koji ga je uputio na investitora – Odeljenje za privredu Gradske uprave. Na dopis koji im je poslao 28. marta nije dobio odgovor, tako da je otišao do njihove kancelarije. Tamo mu je potvrđeno da će biti sastanka. Stanovnik Nemanjine naglašava da se ne protivi izgradnji parkinga i da ne želi konflikt sa nadležnima. Stalo mu je samo da se razmotri kako bi mogla da se zaštiti njegova imovina dok radovi ne odmaknu predaleko.

A KAD FINANSIRA EU…
Zbog čega se novi pristupni put uzdiže od nivoa Nemanjine ulice, objašnjava odgovorni projektant ove saobraćajnice Predrag Reljin iz studija „Banat inženjering”. Naime, plato na kojem će biti parking iza zgrade glavne pošte, viši je za dva i po metra od Nemanjine ulice.
– To jeste iznenađujuće velika denivelacija za Zrenjanin na trasi od samo 100 metara. Zato novi pristupni put kreće da se podiže posle prvih 25-30 metara – navodi Reljin.
Ističe da je projektovanje počelo pre nego što su uklonjeni objekti, šiblje i đubrište sa parcela predviđenih za pristupni put i parking. Zato su tek kasnije „iskrsli” problemi susednih objekata.
– Mi projektanti dobijamo zadatak sa jasno definisanim zahtevima investitora. Ne možemo da predvidimo da li se eventualno ispod nekog susednog objekta nalazi trošan podrum koji bi mogli da ugroze radovi. Nemamo ni pristup. Što se tiče potpornih zidova, na stručnom nadzoru i građevinskoj inspekciji jeste da se dogovore šta je tehnički opravdano i izvodljivo učiniti – objašnjava Reljin.
Naglašava da je o ovakvim investicijama izuzetno važno na vreme i efikasno informisati građane.

– U Evropskoj uniji se sve više uvažavaju zahtevi građana kao krajnjih korisnika. Pri nedavnoj obnovi državnog puta od Žitnog trga, gde sam bio stručni nadzor, Evropska investiciona banka kao finansijer prvo je proveravala da li su sve žalbe građana rešene, a ne kako je utrošen novac. A mi smo prethodno uspostavili kontakte sa stanovnicima i uvažili njihov predlog o oborenim ivičnjacima u ul. Nikole Pašića. Mislim da rešavanje nedoumica građana Nemanjine ulice ne bi poremetilo projekat – zaključuje Predrag Reljin.

Milana Maričić

  • SLUČAJ IZ MALE AMERIKE
    Situacija da uveče odlazite na spavanje ne znajući u kakvom ćete se komšiluku probuditi – sasvim je realna, konstatovala je aprila prošle godine za naš list sugrađanka Milica Arsić iz ul. Đorđa Stratimirovića. Da će se na mestu susedne kuće zidati zgrada Milica je čula od komšija, a potom je u našim novinama februara te godine nabasala na vest o prezentaciji projekta nove zgrade.
    Sa komšijama je napisala primedbu Gradskoj upravi, ali odgovor nikada nisu dobili. Zatim se u aprilu pojavilo obaveštenje na gradskom sajtu i oglasnim stranama našeg lista o početku prezentacije za projekat zgrade u Đorđa Stratimirovića. U pitanju je bio izmenjeni projekat. Milici i njenim komšijama niko nije javio da je njihova primedba uvažena i da je sada izložena nova dokumentacija. Ovaj put nisu imali vremena da pripreme žalbe i projekat je usvojen. Danas je panorama ulice Đorđa Stratimirovića drugačija. U njoj štrči nova višespratnica, čija brza gradnja privlači poglede svih prolaznika.