Plaketa Udruženja „Čep za hendikep” listu „Zrenjanin“

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obeležilo je u subotu zrenjaninsko Udruženje „Čep za hendikep”, u prostorijama beogradske opštine Vračar. Na svečanosti su predstavljeni rezultati četvorogodišnje aktivnosti i uručene su povelje društveno odgovornim kompanijama, medijima i pojedincima koji su svojim aktivnostima doprineli uspešnoj realizaciji projekta u 2016. godini. Medju dobitnicima plaketa je i List „Zrenjanin“.

Priznanje je primila Branka Jajić, urednica kulture u Listu „Zrenjanin“.

– List „Zrenjanin“ od samog početka podržava akciju ‘Čep za hendikep’, čiji je cilj sakupiti što više čepova, da bi se omogućila kupovina kolica i ortopedskih pomagala za osobe sa invaliditetom – rekla je Branka Jajić, zahvalivši se na povelji. – Iako sve više naših sugrađana, kao i građana Srbije, shvata značaj ove akcije i pomaže u ostvarivanju cilja, kako bi što više osoba dobilo neophodna kolica, kod mnogih još nije sazrela svest od kolikog je značaja podrška svih nas. Mediji mogu da daju značajan doprinos u podizanju svesti, a kolege zaposlene u medijskim kućama i sami da pokažu da pomoć nije samo u verbalnoj podršci, već i ličnim primerom. Ako čepove skupljamo u svojim domovima, zgradama, školama, ustanovama, naseljima, možemo to i u medijskim kućama. Želimo društvo bolje za sve a tu želju možemo da ostvarimo zajedno – rekla je Branka Jajić.

Akciju već dve godine neposredno podržava i zrenjaninska Kompanija „Gomeks” koja je i ovog puta bila sa Udruženjem, a prošle godine je dobila Plaketu. Ovogodišnji dobitnik Plakete je Kompanija „Drekslermajer“.

Kako je informisao predsednik Udruženja „Čep za hendikep“ Zoran Martinov, uspeli su da kupe 49 različitih ortopedskih pomagala, zahavljujući humanim ljudima širom Srbije

– Kada bi svako domaćinstvo sačuvalo samo po jedan čep svakoga dana, prikupila bi se oko tona i po čepova dnevno. Ta količina bi bila dovoljna da se svakodnevno nabavi najmanje jedno ortopedsko pomagalo. Danas, četiri godine od početka akcije, čepove prikuplja stotine hiljada ljudi u celoj Srbiji, a najviše mladi – rekao je Martinov.

Zamenica predsednika Opštine Vračar Radmila Sarić je izrazila zadovoljstvo što je ova Opština izabrana da bude domaćin skupa povodom Međunarodnog dana invalida i ugosti članove Udruženja kao i korisnike njihovih usluga.

-Veoma poštujem što se posle četiri godine inicijative Udruženje paraplegičara banata proširila na celu Srbiju, što je ova akcija postala prepoznatljiva i po pomoći osobama kojimaje pomoć potrebna I po razvijanju svesti o ekologiji – istakla je Radmila Sarić.

Udruženje nastvlja aktivnosti. Predviđene su akcije vezane za ukazivanje na značaj reciklaže, kao i one koje bi trebalo da probude humanist, ne samo prema invalidima, već i prema svim ugroženim grupama i pojedincima.

cep-za-hendikep