Plate i penzije

Piše: Ljiljana Bailović
Dnevni mediji prenose da je časopis „Makroekonomske analize i trendovi” (MAT) objavio optimističke pokazatelje za privredu i budžet zemlje na kraju prvog tromesečja: nema dileme da je BDP u prvom tromesečju dodatno odskočio i sada je već međugodišnje bitno povećan 3,5 odsto, a značajno raste industrijska proizvodnja, budžetski deficit je za prva tri meseca daleko niži nego što je to bilo planirano, inflacija takođe vrlo niska. Ali, o takvim dobrim trendovima nas je, i do sada, redovno, i izveštavao.
Novina je, možda, da rastu i zarade, posebno u javnim preduzećima, i posebno u martu! Tu pojavu je ekonomista Ivan Nikolić ocenio kao „interesantnu” i „vrlo čudnu” – valjda zato što baš i nije u skladu sa vladajućom doktrinom o državnom stezanju kaiša, zbog koje su, recimo, penzije stradale.
Rast zarada u javnim lokalnim preduzećima je, kažu, iznosio 4,3 odsto, a u javnim državnim 11,9 odsto… I ne bih rekla da je povećanje „čudno” – šta tu ima čudno!? Pa izbori su bili zakazani za april, osnovni je red da se glasači malo odobrovolje pre nego što izađu na birališta. A i gradacija je pravilna, jer je opštepoznato da nije lako doći do posla u državnim javnim preduzećima, što znači da tamo i ne radi politički sitnež.
Uostalom, zar nisu povećane i penzije – za 1,25 odsto, i – kao što je takođe poznato – premijer se za to povećanje lavovski izborio u rvanju sa MMF-om. Čak su povećane i one najniže penzije, koje uopšte i nisu bile ni smanjivane, i sad su veće za 200-300 dinara. To jest, veće su nego ikada, kao što je premijer i obećao, eto!