Čuda se dešavaju

Piše: MILENA BEČEJAC
Nikada nemoj da prestaneš da veruješ jer se čuda događaju svakoga dana.
Ova motivaciona poruka nalazi se naštampana na majici koja je prošle nedelje mogla da se kupi na humanitarnoj modnoj reviji u „Avivu”. Pomoć je namenjena Zorani Zoki Ivanić, 22-godišnjoj Zrenjaninki, studentkinji druge godine Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”, koja je, kada da joj je bilo samo šest godina, obolela od distonije ili nevoljnih pokreta mišića.
Ali, Zorana, naša sugrađanka, pre svega je borac. I veličanstvena je u svojoj borbi. Korak po korak. U borbi ka isceljenju, ona ne motiviše samo sebe, već i sve nas, želi da probudi našu uspavanu svest. Njene poruke su na „Svesnim kreatorima”. A zapravo je najveća poruka Zorana sama.
Ona kaže – ja to mogu. I uspešno polaže ispite na inženjerstvu zaštite životne sredine. Želi da završi fakultet. Znam, završiće ga. Jer, pokazala je da ona to može.
Ali, svet u kome živimo nije bajka. I Zorana je primećivala čudne poglede vršnjaka. Čak i podrugljive. Samo, koliko i ljubav i pažnja koju ima u porodici, među drugarima, kolegama sa fakulteta, može da bude pokretač, toliko to može da bude i neki nepromišljeni gest, neki pogled, koji nam se zarije u dušu. Zorana vežba jogu, meditira, jača mišiće i duh. Krenula je da putem globalne mreže traži lek za distoniju. I našla ga je, opet zahvaljujući blogu mlade Engleskinje koja je imala sličan problem. Tako je počela da se širi mreža dobrih energija koja je i Zoku dovela do kontakta sa dr Lijem iz Južne Koreje koji obavlja sve tretmane. Cena za 50 tretmana je 10.500 dolara, a potrebno je 150 tretmana. Zoranina mama kaže da treba naći novac i za put, boravak… Zajedno gledamo reviju, mama, kao i sve mame na svetu, ne može da sakrije suze. I kaže: – Zorana je tako jaka. Ja nisam. Dobro je što nije na mene. I zahvaljuje se svima koji su do sada pomogli, i Zrenjanincima, i Karađorđevčanima, i nepoznatim ljudima koji se javljaju…
Zorana je uradila sve što je mogla. Na potezu smo mi. Da joj pomognemo jer ona to zaslužuje.
U međuvremenu, razmislite malo o sebi. I nikada nemojte da prestanete da verujete. Majica sa humanitarne akcije (Zoka mi je rekla koju boju da odaberem), moja je motivacija.
A koja je vaša?