PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Prijavljivanje do sutra

Na Bogojavljenje, koje se obeležava u četvrtak, 19. januara, u 12 časova na jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanin biće održano „Plivanje za časni krst”. Ovu manifestaciju već deveti put organizuju Grad Zrenjanin, Kulturni centar i Crkvena opština. Prijavljivanje je u toku i biće okončano sutra (utorak) u 12 časova.

– Stigle su nam 23 prijave, a među plivačima će i ove godine biti i jedna žena – kaže za „Zrenjanin” Sredo Pajić, rukovodilac marketinga u Kulturnom centru. – Mogu da plivaju samo punoletni, tako da će dvojica prijavljenih koji još nemaju 18 godina morati da sačekaju punoletstvo.

Svi prijavljeni biće na lekarskom pregledu u Bolnici „Sveti Jovan”. U lomljenju leda pomoći će Ribnjak Ečka.

Danas je u Gradskoj kući održana i konferencija za novinare povodom predstojeće manifestacije. Protojerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog arhangela Mihaila, podsetio je da se 19. januara slavi jedan od najvećih hrišćanskih praznika, u pomen Hristovom krštenju u reci Jordan. Učesnici plivaju na stazi od 33 metra, što simbolizuuje godine Isusa Hrista.

Kum ovogodišnjeg „Plivanja za časni krst” je privrednik Tomica Milin, vlasnik firme „Eko gradnja” koji će darivati najuspešnije.

Plivanje za časni krst biće u četvrtak tradicionalno održano i u Kleku, kod ustave na Begeju, u organizaciji Mesne zajednice a nakon završetka manifestacije u Zrenjaninu.

Na fotografiji: detalja sa prošlogodišnjeg plivanja za časni krst.

B. J.