PO NALOGU VIŠEG TUŽILAŠTVA IZ NOVOG SADA, UHAPŠENA TROJICA ZBOG FABRIKE VODE U ZRENjANINU, JEDAN PUŠTEN DA SE BRANI SA SLOBODE

Osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja

Osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja
U četvrtak ujutru, 13. februara, udarna vest u Zrenjaninu glasila je: počela su privođenja zbog malverzacija u vezi sa fabrikom vode. Nezvanične informacije ubrzo je potvrdilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), navevši da su uhapšene tri osobe, reč je o N.O, predstavniku investitora fabrike vode, kao i bivšim rukovodiocima „Vodovoda” G.T. i I.D, koji je bio i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina. U međuvremenu je G.T. pušten da se brani sa slobode, dok je preostaloj dvojici uhapšenih određen pritvor od 30 dana.
Ovo je za novosadski list „Dnevnik” potvrdila Mirjana Peković, zamenica višeg javnog tužioca za borbu protiv korupcije iz Novog Sada, a takođe i branilac G.T. Vićentije Darijević.
Slučaj oko fabrike vode vodi se u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

SAOPŠTENJE TUŽILAŠTVA
Kako navodi MUP, sumnja se da su se N.O. i I.D. početkom 2014. godine, pre nego što je raspisana javna nabavka za prečišćavanje pitke vode za Zrenjanin, već bili dogovorili o elementima konkursa nabavke sa predstavnicima privrednog društva „Grupa Zilio SPA” iz Italije. N.O. je to činio kao odgovorno lice preduzeća „Sinerteh” (Synertech) i bivše odogovorno lice novosadske firme „Grupa Zilio” i beogradske „Grupa Zilio SPA”, dok je I.D. bio pomoćnik gradonačelnika. Sumnja se da su oni time izvršili krivično delo zloupotrebe u vezi sa javnom nabavkom.
U saopštenju Tužilaštva dalje se navodi da je nakon konkursa G.T, kao rukovodilac „Vodovoda”, potpisao Ugovor o javnoj nabavci usluge prečišćavanja pitke vode za Grad Zrenjanin sa grupom ponuđača koju su činila privredna društva „Grupa Zilio SPA” ogranak iz Beograda (Gruppo Zilio SPA), „Grupa Zilio” iz Novog Sada (Gruppo Zilio) i „Sinerteh” iz Beograda. Ovaj ugovor je bio u suprotnosti sa tada važećim Zakonom o komunalnim delatnostima koji je propisivao da se prečišćavanje vode ne sme prepustiti privatnoj firmi. Sumnja se da je time G. T. zloupotrebio službeni položaj.
I.D. se tereti da je 30. juna 2016. godine zaključio aneks ugovora o javnoj nabavci, čime je „Grupi Zilio” vratio bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla u iznosu od 546.336 evra. Međutim, bankarske garancije nisu smele biti povučene, budući da je firma „Grupa Zilio SPA” tada bila izašla iz posla, prepustivši ga „Sinertehu”. I.D. se zato tereti za zloupotrebu službenog položaja.
N.O. se sumnjiči i da je 17. maja 2019. godine primio 67 i po miliona dinara iz republičkog budžeta na račun svog privrednog društva, a na ime subvencija radi nabavke i zamene opreme u postrojenju za prečišćavanje pijaće vode i njegovog puštanja u rad. Nakon toga, deo ove sume (21.341.649 dinara) utrošio je za tekuće poslovanje privrednog društva. Zbog toga se N.O. tereti za zloupotrebu položaja odgovornog lica.

GRADONAČELNIK: NASTAVLjAMO DA REŠAVAMO PROBLEM VODE
Podsetimo, predstavnici građanske incijative „Zajedno za vodu” podneli su Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu juna 2018. godine prijavu protiv N.N. lica zbog zloupotreba u vezi sa izgradnjom postrojenja za prečišćavanje vode. Prijavu su u maju 2019. godine dopunili DS, DSS, Vojvođanska partija, LSV i Socijaldemokratska stranka zbog toga što je novac iz budžeta izdvojen za prečistač vode.
U vezi sa hapšenjem svog bivšeg pomoćnika, gradonačelnik Čedomir Janjić oglasio se putem televizije „Santos”. On je izjavio da je Grad Zrenjanin spreman da pomogne da se ovaj slučaj reši u što kraćem roku, ali i da se sada dešava da pojedinci na ovoj situaciji prikupljaju političke poene.
– Ne želim da na bilo koji način utičem na istragu nadležnih organa u vezi sa dešavanjima oko fabrike vode. Uveren sam da će istraga biti sprovedena u skladu sa zakonom. Koliko je veliki pritisak različitih interesnih grupa, najbolje govore dezinformacije i manipulisanje činjenicama u vezi sa aktuelnim dešavanjima. Svedoci smo i da su neke stranke i udruženja reagovali u javnosti i pre nego što je MUP Srbije dao zvanično saopštenje, što jasno pokazuje da im nije interes da se reši problem sa vodom za piće, nego im je jedini cilj prikupljanje jeftinih političkih poena. Uprkos poslednjim dešavanjima, lokalna samouprava nastavlja intenzivan rad na rešavanju višedecenijskog problema sa vodom za piće u Zrenjaninu – poručio je Janjić.
List „Danas” je pokušao da sazna šta će biti sa postrojenjem za prečišćavanje vode u čiju je gradnju „Erste banka” uložila novac – kako će banka naplatiti svoja potraživanja. Međutim, nisu dobili odgovore ni od banke, ni od advokata Olivera Zaveđija, vlasnika tri odsto ove investicije.

 • ŠTA JE 2014. GARANTOVALO USPEH PROJEKTA?
  Predstavnici opozicije poručuju da treba raskinuti ugovor za fabriku vode, zatim zakazati sednicu Skupštine grada, ali i utvrditi političku odgovornost svih koji su učestvovali u donošenju odluka za izgradnju postrojenja – od „idejnih autora”, lokalnih odbornika do republičkih vlasti.
  – Da li je moguće da u Vladi nisu znali da je Ugovor potpisan sa firmom bez ikakvih referenci, osnovanom samo tri meseca ranije, 4.11.2014, pri čemu je osnivač spoljnotrgovinska firma (osnovana jula 2013. godine), 100 odsto u vlasništvu uhapšenog N.O? Ove dve firme, sa trećom, osnovanom 11.6.2014, kao ogranak italijanske firme, čine konzorcijum koji bi izgradio fabriku vode. Možemo nagađati čime je konzorcijum garantovao uspešnost projekta i čime je ubedio lokalne moćnike kada ništa pre toga nije uradio – saopšavaju u Pokretu „Metla 2020”.

 

 • KO JE DONEO ODLUKE?
  Zamenik gradonačelnika Saša Santovac 5. februara 2015. godine na Skupštini grada branio je odluku skupštinske većine (SNS, SPS, SPO, PUPS, Jedinstvena Srbija) da se omogući potpisivanje ugovora sa grupom ponuđača za fabriku vode. On je govorio kako će cena obezbeđivanja vode za piće biti znatno niža od prethodne ponude nemačke kompanije.
  – Kada se kroz neku godinu građani budu prisećali kako je došlo do toga da najzad imaju kvalitetnu pijaću vodu – a dobiće je već kroz osam meseci – neće se možda sećati „ko je bio za šta”. To i nije tako značajno. Važno će biti kada je i koji odbornički saziv usvojio ove odluke – kazao je on tada, a preneo list „Zrenjanin”. Naš list je tada takođe zabeležio i efikasnost Komisije za sprovođenje javne nabavke usluge prečišćavanja vode za Zrenjanin: –Ako su se sastajali i vikendom, članovima Komisije trebalo je pet dana (upola manje od zakonom predviđenog roka) da utvrde kako je dokumentacija koju je podnela „Grupa Zilio” u skladu sa zahtevima „Vodovoda i kanalizacije”…

 

 • PRILOG TELEVIZIJE „KTV”
  Veliku pažnju javnosti neposredno pre hapšenja, u sredu uveče, 12. februara, izazvao je video prilog televizije „KTV” ukojem se mnogi optužuju za malverzacije u vezi sa fabrikom vode. Neki od sagovornika u ovom snimku demantovali su da su dali izjave. Nekoliko dana potom, sin vlasnice KTV-a i pokrajinski poslanik Srpske radikalne stranke Danijel Radić objavio je da je zbog izveštavanja o fabrici vode dobio pretnje putem interneta, te da strahuje da će on, ili neko od članova njegove porodice, biti napadnut. Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je tužilaštvo i policiju da hitno istraže pretnju.

Milana Maričić

OTVORENO PISMO GORANA KNEŽEVIĆA GRAĐANIMA ZRENjANINA

Za rešenje – radićemo više

Usredu je, uoči zaključenja ovog broja lista „Zrenjanin”, u našu redakciju stiglo otvoreno pismo koje ministar privrede Goran Knežević upućuje svojim sugrađanima. Kneževićevo pismo prenosimo u celini:
Dragi moji Zrenjaninci,
ovih dana se pojavljuju različite priče i izjave u kojima se pominje moje ime, lik i delo.
Kao i uvek, biću krajnje iskren i odgovoran prema vama i obraćam vam se da bih zaštitio sve ono što je urađeno, sav trud i uloženu energiju proteklih godina, jer je to ono što je zaista važno.
U poslednje vreme obavljao sam funkciju ministra u Vladi RS i ako sam bar malo doprineo rezultatima srpske ekonomije i srpske države, zadovoljan sam.
Danas je Srbija ekonomski stabilna i krupnim koracima grabi napred. Rast BDP-a, najveći priliv direktnih stranih investicija, jednocifrena nezaposlenost, mreže autoputeva i pruga.


Sa pozicije ministra trudio sam se da uvek pomognem našem Zrenjaninu i kad su u pitanju otvaranje novih fabrika, izgradnja obilaznice, autoput BG-ZR-NS, putevi i parkovi.
Uvek sam čak i na telefonski poziv hteo da pomognem Zrenjaninu i pružim podršku, uz sve obaveze koje kao ministar imam.
Neki put sam uspeo, ali neki put i ne.
Tačno je da još uvek nismo uspeli da rešimo problem pijaće vode i to je nešto na čemu moramo više raditi.
Danas je Zrenjanin na putu budućnosti, bliži smo Novom Sadu i Beogradu, imamo najmanji procenat nezaposlenosti, otvaramo vrtiće, škole i fakultete, ulažemo u sport i kulturu.
Ceo život sam živeo u Zrenjaninu i tako će i ostati. Deliću sudbinu mojih Zrenjaninaca, a ta sudbina je izvesnija i bolja.
Poznavajući mene, gledajte me kroz moj rad i ljubav prema gradu i ljudima, na osnovu mojih rezultata, a ne na osnovu različitih izjava i laži kojih će biti sve više iz dana u dan.
Poštovani Zrenjaninci, srećno i živeli.