POČELA IZGRADNJA MARINE NA BEGEJU: Kompletno čišćenje dna tek se očekuje

Danas su počeli radovi na Begeju na izgradnji pristana – marine za brodove. Reč je o lokaciji u centru grada, iza nekadašnje fabrike „Sloga”, pored lučnog pešačkog mosta koji vodi za Berbersko, što je na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu potvrdio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

On je pre tačno godinu dana u intervjuu za naš list i najavio ove radove, ali je tada rekao da će oni početi na proleće.

Pristan će se graditi u centru grada, na najširem delu Begeja. Radovi na čišćenju i izmuljavanju kreću na proleće. Na samoj obali pravi se betonski bedem za koji će se privezivati čamci. Na sredini se postavlja plutajući ponton sa priveznim mostom. Preko njega će se prelaziti i dolaziti na ponton koji služi za privez čamaca i većih turističkih brodova jer brod ne može da pristane uz samu obalu. Namera nam je da pribavimo i sredstva za izradu dokova koji će omogućiti pristan i kod manjih mesta duž Begeja – naveo je Radišić tom prilikom.

Ovaj posao obavlja se u okviru evropskog IPA projekta prekogranične saradnje Rumunije i Srbije koji je vredan 14 miliona evra, a od čega Evropska unija donira 11,77 miliona. Pored pristana, u planu je i da se izgradi biciklistička staza od klečanske ustave do Temišvara, kao i da se izradi projektno-tehnička dokumentacija za kompletno čišćenje Begeja. Tek tada bi lokalna samouprava 2020/21. godine mogla da konkuriše za nova sredstva za ovaj veliki poduhvat, objasnio je Radišić u pomenutom intervjuu za „Zrenjanin“.

Cilj projekta jeste revitalizacija kanala Begej i uspostavljanje plovnosti. Benefite će osetiti svi građani koji imaju čamce, ali i oni kojima je draži vodeni saobraćaj. Moći će da putuju do Žitišta, Kleka, Ečke, Stajićeva i Carske bare, uživajući u čarima reke. Cena placeva i nekretnina biće viša u priobalju jer već ima zainteresovanih sugrađana kojima će vikendice biti dostupne vodenim putem – kazao je Radišić prošlog avgusta.

M.M.

foto: Jovan Njegović Drndak