POČELO VOJVOĐANSKO KADETSKO PRVENSTVO U ŠAHU: Zrenjanin prvi put posle desetak godina domaćin

Devedesetpetoro mladih iz cele Vojvodine takmičiće se od danas pa do 30. decembra na pokrajinskom prvenstvu u šahu za kadete koje se održava u domu učenika „Angelina Kojić Gina“.

U pitanju je 25. po redu kadetski festival mladih šahista Vojvodine, a naš grad je ove godine posle dužeg vremena dobio priliku da bude domaćin, kaže predsednik Šahovskog saveza Zrenjanina Saša Samolovac: – Zrenjanin je poslednji put bio domaćin pre desetak godina, a u poslednje vreme je prvenstvo održavano u Subotici. Na ovom takmičenju učestvuje 95 dece – 68 dečaka i 27 devojčica. Takođe, ima preko 20 dece iz Zrenjanina i okolnih sela koja se takmiče, a među njima su i početnici koji odmah dobijaju priliku da igraju prvenstvo Vojvodine, što će im biti lepo iskustvo – kaže on.

Četrnaestogodišnjoj Zrenjaninki Oliveri Njegovan ovo će biti drugo vojvođansko prvenstvo u šahu: – Igram šah četiri godine, a odabrala sam ga zato što me je tata naučio da igram i ubrzo sam ga i zavolela.

Još jedan zrenjaninski predstavnik jeste i dvanaestogodišnji Branislav Parkajić: –  Jedan od najvećih uspeha mi je sedmo mesto na državnom prvenstvu. Šah su prvo počeli da igraju moja braća i sestra od tetke, pa sam onda i ja krenuo i svidelo mi se.

Zrenjanin je poslednjih nekoliko godina imao veoma uspešne šahiste i šahistkinje, a Saša Samolovac izdvaja Adrijanu Đermanović i Danku Lalić. On dodaje da će naredno veće takmičenje koje će organizovati u našem gradu biti republičko prvenstvo za učenike osnovnih škola, koje planirano da se održi u OŠ „Žarko Zrenjanin“.

Predsednik Šahovskog saveza Zrenjanina takođe se zahvalio Šahovskom savezu Vojvodine, Gradu Zrenjaninu i domu učenika srednjih škola „Angelina Kojić Gina“ koji su doprineli da se vojvođansko prvenstvo održi u Zrenjaninu.

M.M.

Foto: Šahovski savez Zrenjanina