POČEO SIMPOZIJUM „PIVO, PIVARSKE SIROVINE I OPREMA“: Od 2020. „Zrenjaninsko pivo“ proizvodiće se u Zrenjaninu

Na svečanom otvaranju trećeg simpozijuma „Pivo, pivarske sirovine i oprema“ pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić je najavio da će se „Zrenjaninsko pivo“ (koje se od nedavno proizvodi u pivari danske kompanije „Karlsberg“ u Čelarevu) od naredne godine proizvoditi u Zrenjaninu, a da će voda biti crpljena iz Jezera 1 „Begejske petlje“.Simpozijum je su otvorili predsednici Organizacionog i Naučnog odbora mr Srđan Kamenković i profesor dr Viktor Nedović, a skup se održava pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji je ove godine obeležio 100 godina od osnivanja.
Suorganizatori su Udruženje pivara Srbije, Akademija inženjerskih nauka Srbije, Visoka tehnička škola strukovnih studija i Turistička organizacija Zrenjanin, „Banat info“, Klub „100 plus“ i firma „Provitalis“ Zrenjanin. Na čelu Počasnog komiteta je ministar prosvete Mladen Šarčević.
Izlaganje radova počinje danas temama vezanim za podršku inovativnim malim i srednjim preduzećima u proizvodnji piva, trendovima u ovoj produkciji u Srbiji i unapređenju produkcije pivskog ječma i hmelja u našoj zemlji.
Simpozijum se nastavlja sutra izlaganjem radova vezanih za tehnologiju proizvodnje piva i inovacijama u pivarskoj industriji, mikotoskinima u pivu i osavremanjavanju opreme za produkciju piva energetskoj efikasnosti i pivarstvu i zdravstenim efektima konzumacije piva.
Učesnici simpozijuma su iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, i Slovačke, a ambicija organizatora je da naredne godine simpozijum preraste u kongres.

M. Stoin
Foto: Jovan D. Njegović