POČETAK GREJNE SEZONE – BALANSIRANJE IZMEĐU CENE I UČINKA

Čvrsta goriva najpopularnija i najpovoljnija

Prema istraživanjima Agencije za energetiku koje je obuhvatilo visinu troškova grejanja, najniže izdatke u predstojećoj grejnoj sezoni (prema cenama iz oktobra 2020.) imaće domaćinstva koja se greju na drvo.
– Ukoliko se odluče za ovaj izvor energije, po završetku grejne sezone domaćini već misle o snabdevanju za sledeću. Stovarišta se pripremaju nabavkom čvrstih goriva već u julu mesecu, kako bi odgovorili na potrebe tržišta – kaže za list „Zrenjanin“ Ivan Radin, izvršni direktor „Ogreva“. Kako dodaje, povećana potražnja ogrevnog materijala oseća se u avgustu, svoj vrhunac dostiže u septembru i završava se sa oktobrom.
EFIKASNE PEĆI DONOSE UŠTEDU
Najjeftinje će proći oni koji žive na područjima gde drvo mogu nabaviti po nižim cenama, a ušteda će biti primetnija ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebno oko 38 hiljada dinara za sezonu, dok će oni koji se greju na skuplje ogrevno drvo sa pećima niže efikasnosti imati troškove od oko 62 hiljade dinara za prostor od 60 m2, navodi se na sajtu Agencije. Ukoliko se građani odluče za ugalj, u toku 16 sati dnevnog grejanja prosečno izolovanog prostora, za istu površinu moraće da odvoje od 48 do 52 hiljade dinara.
– Cena uglja na zrenjaninskim stovarištima, u zavisnosti od tipa, kreću se od oko 9 do preko 14 hiljada dinara po toni. Kako saznajemo, za domaćinstva površine od 100 kvadratnih metara, potrošači čvrstog goriva kupuju u proseku oko 4 do 5 tona uglja, što znači da moraju izdvojiti od 500 do 700 evra po sezoni – kažu u „Ogrevu“.
Nešto viši su troškovi za pelet za koji je za 180 dana grejne sezone, prema istraživanju, neophodno odvojiti oko 59 hiljada dinara (za 60 m2), ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Njegova cena je 27 dinara po kilogramu.
Troškove grejanja na čvrsto gorivo, pored njegove cene, diktira i efikasnost furune koja ga sagoreva.
– Cena peći varira od oko 7. 000 do 14. 000 dinara. Najtraženija je tzv. „čarobna peć“ na čvrsto gorivo. U proteklih nekoliko godina oseća se i sve veće interesovanje za Roveks (Rovex) norveške radijatore – kaže Radin.
NAJMANЈE ISPLATIVI STRUJA I PROPAN-BUTAN
Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje u sezoni treba izdvojiti 42 hiljade dinara, pri čemu je dodatna prednost njegovog korišćenja i komfor koji pruža.
– Na prirodni gas grejemo se već godinama. Isprobavali smo i alternativna rešenja, ali se on pokazao kao najbolji izbor. Kuća se brzo i jednako ugreje stiskom na dugme, a temperatura uvek može da se kontroliše – prenosi svoje iskustvo sugrađanka Radmila Petrović.
Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, (propan-butan gas i lož ulje). Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, moraju izdvojiti 133 hiljada dinara za električnu energiju, 122 hiljade dinara za propan-butan gas, odnosno 85 hiljada dinara za lož ulje.
U odnosu na prethodnu godinu niže su cene lož ulja za 29, i propan-butan gasa za 4 odsto, dok ostale cene nisu bitno promenjene, pokazuje istraživanje.

J. Šormaz


  • SKUPO GREJANЈE NA TA PEĆI
    Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 50 hiljada dinara, ali samo ukoliko koriste isključivo jeftiniju noćnu električnu energiju. Dopunjavanje peći korišćenjem skupe struje samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 44 odsto, tako da oni iznose oko 72 hiljade dinara, što je skuplje od većine alternativnih goriva, navodi se na sajtu Agencije za energetiku.