POKLON KOLOR ULTRAZVUČNI DOPLER STIGAO U ZRENJANINSKU BOLNICU: Efikasnije dijagnostikovanje stanja krvnih sudova vrata

Liste čekanja za snimanje krvnih sudova vrata ultrazvučnim doplerom pacijenata Odeljenja neurologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu biće znatno skraćene. Aparat koji je do sada korišćen za dijagnostikovanje pacijenata sa ovog Odeljenja je već dugo je u kvaru, pa je čekanje bilo uslovljeno dobijanjem slobodnog termina Odeljenja radiologije. Ovih dana je na Odeljenje radiologije stigao novi Ultrazvučni kolor dopler.

Reč je o savremenom ultrazvučnom aparatu nabavljenim novcem koji je dobijen na osnovu Javnog konkursa Ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja. Zrenjaninska Bolnica je konkurisala projektom „Unapređenje zdravstvene zaštite Srednjobanatskog okruga“ i za njegovu realizaciju je usmereno pet miliona dinara.

Kako je potvrdio načelnik Odeljenja neurologije Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ dr Dragan Derikrava, neurolog, na konferenciji za novinare održanoj u ponedeljak, 9. februara – liste čekanja biće skraćene, jer će pacijenti kojima je neophodno snimanje moći češće da dolaze.

– Značajno je to što smo dobili savremeni ultrazvučni dopler koji ćemo koristiti za dijagnostikovanje nekih bolesti naših pacijenata, kako na Radiologiji, tako i na Neurologiji – izjavio je dr Dragan Derikrava. – Od kada je naš aparat u kvaru, čekali smo termin snimanja na Radiologiji, a to je bilo samo jedanput nedeljno. Zato smo imali liste čekanja od po mesec-dva. Dan za snimanje je bio petak, što ostaje i za novi ultrazvučni aparat, ali ćemo uvesti i nove termine i snimanje će biti efikasnije, neće biti dužeg čekanja. Dijagnostikujemo krvne sudove vrata, što spada u skrining dijagnostiku i najčešće nije u prvoj meri reda hitnosti.

Kako ističe dr Derikrava, ponekad ovakav savremen aparat dijagnostifikuje veoma visoke promene na krvnim sudovima iako pacijent gotovo da i nema tegobe ili su one minimalne. Ponekad se pacijent oseća veoma loše i neophodno je hitno lečenje ili uput za Vaskularnu hirurgiju radi operacije. Veoma je bitno, upozorava dr Derikrava, da pacijenti kod kojih je dijagnostikovana stenoza krvnog suda, dolazi redovno na kontrolu, kako bi se, kako kaže, pratilo njegovo stanje i predupredio novonastali šlog ili moždani udar.

U pitanju je stenoza krvnog suda ili su stenoze više krvnih sudova. U prevodu na svakodnevni jezik to je suženje krvnih sudova, što onemogućava normalan protok krvi i može da dovede do moždanog udara ili šloga, kako se u narodu zove.

Osim za dijagnostikovanje krvnih sudova vrata, aparat će se koristiti i za dijagnostikovanje bolesti unutrašnjih organa i u kardiologiji.

U svakom slučaju, novac iz Ministarstva pravde je stigao na pravo mesto, jer će doprineti unapređenju zdravlja stanovnika Srednjobanatskog okruga.

Kako je napomenuo dr Derikrava, aparat zahteva i stručnjake, tako da je za efikasnost rada potreban i slobodan stručni kadar.

Tekst i foto Branka Jajić