POKRAJINSKA POSLANICA STOJANKA LEKIĆ

Predrasude i dalje prate žene u javnoj sferi

Olimpijac sa Begeja, dokumentarno ostvarenje koje govori o životu i sportskim uspesima Milorada Stanulova, našeg najboljeg veslača i sugrađanina kojeg Zrenjaninci posebno cene, privuklo je veliku pažnju domaće javnosti.
Publika je nakon projekcije posebnim aplauzom nagradila autorku Stojanku Lekić i njene saradnike, a naročito glavnog aktera Milorada Stanulova. Ovo je drugi film Stojanke Lekić, pokrajinske poslanice, koja je, kako kaže, ceo život provela u sportu i radeći za sport.

Pred kojim ste se izazovima našli radeći na poslednjem ostvarenju? Kako ste dolazili do podataka?
– Sa prvim filmom „Žensko lice sporta u Zrenjaninu” učestvovala sam na međunarodnim festivalima sportskog filma na Zlatiboru i u Milanu, gde se i rodila ideja za dokumentarac o Miloradu Stanulovu. Veliki je broj vrhunskih sportista u Zrenjaninu, ali se nijednog trenutka nisam dvoumila da li da prikažem baš sportsku karijeru Milorada Stanulova, pre svega zbog njegovih uspeha, predanosti veslanju, ali i izuzetne skromnosti i lokalpatriotizma.
Dušan Udicki i Đula Feldeši su ljudi bez čijeg znanja, umeća i profesionalnosti ne bi bilo ovog filma. Zajedno smo pravili mozaik od dokumentacije koju nam je Stanulov stavio na raspolaganje. Da bi priča o slavnom veslaču bila autentična i sveobuhvatna, pomogli su mnogi sagovornici, svedoci tog vremena. Veliku zahvalnost dugujemo gradonačelniku Simu Salapuri da ostvarenje posle prikazivanja na Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru, avgusta 2021, ima premijeru u Gradu u okviru programa kojim se obeležava titula „Zrenjanin evropski grad sporta 2021”.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju