POLJOČUVARI VREDNO RADE: Bore se za svaki pedalj zemlje

Na danas održanoj konferenciji Poljočuvarske službe preneto je da je na području Zrenjanina otkriveno čak 500 hektara uzurpiranog državnog poljoprivrednog zemljišta. Na površini koja je jednaka ataru jednog manjeg sela, vrednost skinutog roda procenjuje se na više 25 miliona dinara.

Uzurpirano je skoro 390 hektara u selu Knićanin pod suncokretom i 60 hekrara pod kukuruzom na 3 zasebne parcele, rekao je Branislav Lazić, koordinator Poljočuvarske službe.

– Do sada je skinuto 300 hektara, a čeka se sazrevanje ostalog roda. Uzurpirane su i manje parcele u ataru Banatskog Despotovca i Botoša, čija tačna površina još nije poznata. Sproveli smo akciju i u ataru Melenaca gde smo zaplenili bale deteline u vrednosti od 10 hiljada evra, koje su kasnije prodate na licitaciji – izjavio je Lazić.

Poljočuvarima problem prave dobro organizovane grupe koje, kako je rekao Lazić, prate predstavnike Službe i na taj način planiraju uzurpaciju.

– U saradnji sa policijom rešavamo probleme. Pozivamo građane da prijave svako uzurpirano zemljište i da ne dozvole da ih strah spreči u tome – rekao je Lazić.

U proteklom periodu zaplenjena je i oprema za seču drva, sprečena je krađa šuma i voćnjaka. Sa 33 poljočuvara u 24 naseljena mesta radi se na ulaženju u trag većih uzurpiranih površina.

J.Šormaz