POLJOPRIVREDNA STRUČNA SLUŽBA PRILAGODILA SE NOVIM OKOLNOSTIMA

Savremena komunikacija u službi proizvodnje hrane

Proizvođači dobijaju preporuke za prihranu i đubrenje uoči prolećne setve. Kako bismo smanjili kontakte, uzorke primamo van zgrade, na prostoru koji je za to određen – kaže Kristina Salapura

Od uvođenja vanrednog stanja zaposleni u zrenjaninskoj Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSS), koja je jedna od najvećih u Vojvodini, manje izlaze na teren. Rad se u većem delu sveo na slanje SMS poruka, mejlova i objavljivanje informacija posredstvom medija, a sve u cilju poštovanja odgovarajuće uredbe Vlade republike Srbije.
To potvrđuje i direktorka PSS Zrenjanin, diplomirani inženjer agronomije Kristina Salapura, dodajući da je ta služba veoma važna za proizvođače hrane u srednjem Banatu, a posebno u novonastalim okolnostima koje je prouzrokovala pandemija.

Analize zemljišta od velikog su značaja za proizvođače da bi optimalno prihranjivali useve. Kako funkcioniše ovaj posao?
– Još uvek prihvatamo sve uzorke koji nam stignu. Proizvođači dobijaju preporuke za prihranu i đubrenje uoči prolećne setve. Kako bismo smanjili kontakte, u ovoj situaciji uzorke primamo van zgrade, na prostoru koji je za to određen. Naravno, preporuka o držanju rastojanja između zaposlenih i proizvođača se poštuje. Moram da istaknem da smo od lokalne samouprave dobili na korišćenje odličan mikroskop i savremeni instrument – spektrofotometar koji su nam od velike koristi.

Setva uljarica i kukuruza se bliži?
– Poljoprivredna proizvodnja mora da se nastavi i sprovodi u skladu sa vegetacionim periodom i agrotehničkim merama koje treba da se sprovode. I u ovim okolnostima setvu prolećnih kultura treba obaviti, a isto važi i za obilazak parcela pod strnim žitima, pšenicom i ječmom. Razume se, važno je pratiti sve savete i preporuke koje objavljujemo na portalima ili kontaktirati sa savetodavcima za svaku kulturu.

Sa koliko poljoprivrednih proizvođača sarađujete? Imate i komercijalno značajne površine koje sami obrađujete?
– Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin pokriva kompletan teren Srednjobanatskog upravnog okruga sa oko 250 hiljada poljoprivrednog zemljišta. Sarađujemo sa oko 16.000 registrovanih poljoprivrednih proizvođača. Kada je u pitanju stočarstvo, u prethodnoj godini sarađivali smo sa 1.125 gazdinstava i 26 farmi. Naša Služba postavlja oglede na 85 hektara, a tu je i zasad voća u blizini Lukićeva, površine 5,5 hektara.

M. Stojin