POMOĆNIK GRADONAČELNIKA DUŠKO RADIŠIĆ O PROJEKTIMA REVITALIZACIJE BEGEJA

Sredstva su obezbeđena, radovi počinju na proleće

Lokalna samouprava je 2015. godine obećala da će urediti kanal Begej i napraviti marinu u centru grada, kako bi Begej, nakon više od pola veka, ponovo postao plovan i kako bi se na reku vratili čamci i brodovi. Mnogi nisu verovali u tu ideju koja će na proleće početi da se realizuje. Za strateški projekat vredan oko 14 miliona evra, Evropska unija donira 11,77 miliona. Finansira se iz Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbije sa Rumunijom. Na nedavno održanoj konferenciji u Novom Sadu, predstavljen je plan „Revitalizacije navigacione infrastrukture kanala Begej” i tamo je, pored ministarke za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranke Joksimović i potpredsednika Pokrajinske vlade Đorđa Milićevića, bio i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. Tom prilikom, on je naglasio izuzetan značaj projekta i najavio prve konkretne aktivnosti već za proleće naredne godine, a radovi treba da budu završeni do avgusta 2021. godine.

1 dusan dusko radisic pomocnik

U planu je izgradnja biciklističke staze do Temišvara…
– Biciklistička staza koja počinje da se gradi, protezaće se od Klečanske ustave, bedemom sve do rumunske granice. Predstavnici lokalne samouprave bili su na otvaranju staze od Temišvara do naše granice, koja je završena prethodnim projetkom. Prema dozvolama „Voda Vojvodine”, naša staza će biti širine dva metra, dok je susedna 1,40 metara. Na više mesta planirana su betonska odmorišta sa nadstrešnicom po savremenim standardima. U daljem periodu imaće i opremu za punjenje električnih bicikala, mobilnih telefona, trudićemo se i da omogućimo besplatan vajrles, (wi fi) ako ne celom stazom, onda barem na stajalištima.
Druga investicija je izgradnja pristana za brodove – marina.
– Grad ima neiskorišćenih potencijala, biciklizam i nautički turizam su samo neki od njih. Mi smo ih prepoznali, napravili projekte, kandidovali se i na osnovu toga obezbedili finansijska sredstva iz fondova Evropske unije (85 odsto donacije). Partneri u projektu su nam „Vode Vojvodine” i Pokrajinski sekretarijat za međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu koji snose ostalih 15 odsto učešća, dok Grad Zrenjanin nema finansijskih obaveza, ali ima velikih benefita koji se proširuju na čitav region. Turisti će moći da dolaze i plovnim putem i biciklističkom stazom iz susedne Rumunije, a koristiće ih pre svega naši sugrađani.
Pristan o kojem je reč, nalaziće se u samom centru, iza nekadašnje fabrike „Sloga”, pored lučnog pešačkog mosta koji vodi za Berbersko?
– Da, pristan će se graditi u centru grada, na najširem delu Begeja. Radovi na čišćenju i izmuljavanju kreću na proleće. Cilj projekta jeste revitalizacija kanala Begej i uspostvljanje plovnosti. Benefite će osetiti svi građani koji imaju čamce, ali i oni kojima je draži vodeni saobraćaj. Moći će da putuju do Žitišta, Kleka, Ečke, Stajićeva i Carske bare, uživajući u čarima reke. Cena placeva i nekretnina biće viša u priobalju jer već ima zainteresovanih sugrađana kojima će vikendice biti dostupne vodenim putem.
Stiče se utisak, kad je viši vodostaj Tise, da je Begej mutan i zaprljan, ali sa vode slika je drugačija. Begej je i dalje živa reka, a ovim projektima ćemo se truditi, da ga vratimo na staro. Uredićemo ga kao u susednoj Rumuniji.
A važan, možda i najvažniji aspekt celog projekta je planiranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za naredni korak koji se odnosi na kompletno čišćenje kanala. Dokumenat je neophodan kako bi lokalna samouprava 2020/21. ponovo konkurisala i obezbedila sredstva koja bi omogućila finansiranje ovog velikog poduhvata.

  • PORED PRISTANA DOKOVI ZA MANjE ČAMCE
    – Na samoj obali pravi se betonski bedem za koji će se privezivati čamci. Na sredini se postavlja plutajući ponton sa priveznim mostom. Preko njega će se prelaziti i dolaziti na ponton koji služi za privez čamaca i većih turističkih brodova, jer brod ne može da pristane uz samu obalu. Namera nam je da pribavimo i sredstva za izradu dokova koji će omogućiti pristan i kod manjih mesta duž Begeja – objašnjava Radišić.

Miroslava Malbaški

 

 

Miroslava Malbaški