PONOVLJENA LICITACIJA DRŽAVNOG POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA: Za zakup 197,55 hektara plaćeno skoro sedam miliona dinara

Zemljoradnička zadruga „Agroklek” obavezala se da plati šest miliona i 902.193 dinara za zakup parcele od 197 hektara i 55 ari u ataru ovog sela. To je rezultat jutrošnje ponovljene licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta, pošto je juča početna arenda od 16.938 dinara – duplirana.

Novac nije mali, ali smo primorani da platimo ovako visoku sumu jer nam je za unapređenje proizvodnje komponenata za stočnu hranu zaista bilo neophodno ovo zemljište. Sa sopstvenih 1.200, ranije zakupljenih stotinu i danas izlicitiranih 197 i po hektara, obradive površine zaokružujemo na 1.500 hektara, što je polovina klečanskog atara. Jedino tako možemo da obezbedimo hranu za savremenu farmu sa koje godišnje isporučimo pet miliona litara kvalitetnog mleka, dva i po puta više nego pre 15 godina – komentariše direktor „Agrokleka” Radovan Bokić.

Zadruga „Agroklek” sa 76 stalno zaposlenih radnika najvеći je poslodavac u selu. Od osnivanja 1946. godine, celokupni zemljšni fоund kupljen je živim novcem.

U Zadruzi ne kriju nezadovoljstvo zbog kašnjenja licitacije do kog je došlo zbog, kako kažu, neopravdanog davanja u zakup zemljišta takozvanim krupnim investitorima. Radi se o 900 hektara, od čega je oko 250 hektara u ataru Kleka.

Odluku Komisije je, kao i prošle godine poništio Upravi Sud u Novom Sadu.

M. S-n.