PONOVO RADE FRIZERI, KROJAČI, GRAĐEVINCI, STOVARIŠTA, RAZLIČITE TRGOVINE

Dobro je da se radi, ali nadamo se boljem

Kao odgovor na izjavu ministra zdravlja da ni kod frizera nećemo ići bez maske i da ćemo održavati distancu od dva metra, na društvenim mrežama pojavio se komentar: „Čime da me šiša na distanci? Sabljom?” Slavica Ivanović, vlasnica frizerskog salona „Trimis”, nije doduše pripremila sablju kada je posle gotovo mesec dana ponovo počela da radi 27. aprila, već rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju.
Od ponedeljka, 27. aprila, prema odluci Vlade, ponovo mogu raditi pijace u zatvorenom prostoru, frizerski i kozmetički saloni, fitnes centri i teretane. Pre toga, 20. aprila, Zaključkom Vlade „u najvećem mogućem kapacitetu” omogućeno je poslovanje građevinskih firmi, vulkanizera, automehaničara, obućara, krojača, auto-škola, zatim trgovaca automobilima, tehničkom robom, građevinskim materijalom.
Pritom, poslodavci bi trebalo da primenjuju preventivne mere – održavajući socijalnu distancu, noseći maske i rukavica i dezinfikujući objekte.

RADUJU SE I FRIZERI I MUŠTERIJE
Tako su u ponedeljak, prvog radnog dana posle prinudne pauze, mušterije ispred frizerskog salona „Trimis”, čekale u redu na šišanje jer u objektu mogu boraviti samo dva radnika i dva klijenta, objašnjava Slavica Ivanović. Na ulazu u salon nalazi se dezobarijera za obuću, kao i sredstva za dezinfekciju ruku, čija je upotreba obavezna za one koji dolaze.
– Mada svakome savetujemo da ne dira rukohvate i stavi ruke u krilo, posle svakog klijenta obrišemo stolice, pult, ogledalo. Na svaka dva sata prebrišemo i pod. Nosimo maske i rukavice – malo je teže šišati sa rukavicama, ali uspevamo – kaže frizerka i vlasnica salona „Trimis” Slavica Ivanović. Ponovnom radu obradovali su se i frizeri i mušterije.
– Ljudi su jedva čekali da otvorimo, a i nama je to puno značilo jer skoro mesec dana nismo radili. Niko nije bio pripremljen za ovu situaciju, naročito finansijski. Osim toga, frizeri su poznati radoholičari, u salonu provodimo po čitav dan – kaže naša sagovornica.
U radionici i prodavnici „Gospođica Mici fešn studio”, koja se bavi izradom unikatne, ručno rađene i slikane ženske odeće i modnih detalja, kažu da se posle Vladine odluke od 20. aprila nije mnogo toga promenilo u njihovom poslovanju zbog i dalje ograničene slobode kretanja. – Jeste nam smanjen obim posla, ali uvek ima da se radi. Ovaj put su to uglavnom zaštitne maske, kape i novi komadi za predstojeće leto. Što se tiče zaštitnih mera, klijenti dolaze po zakazivanju, a higijena je nešto što se valjda i inače podrazumeva – navode u „Gospođica Mici fešn studiju”.

POLAZNICI PONOVO ZA VOLANOM
Iako su ove nedelje ponovo počeli da sprovode obuke, u auto-školama susreću se sa mnogo izazova. Jedan od problema jeste potencijalna zastarelost dokumenata – položenog teorijskog ispita, kao i lekarskog uverenja koje ne sme biti starije od šest meseci, objašnjava Aleksandar Alferov, vlasnik autoškole „Saša plus”. Zatim, treba preventivnim merama prilagoditi teorijsku i praktičnu nastavu.
– Sve grupe će morati da se smanje, što će uticati na cenu obuke. Takođe će biti poteškoća kada je u pitanju vožnja u noćnim uslovima koju je zbog policijskog časa gotovo nemoguće održati. Jedina opcija je vožnja od 5 časova. Instruktor i kandidat moraće da nose maske, a auto će se dezinfikovati posle svakog polaznika na obuci i praktičnom delu ispita – kaže naš sagovornik. On ne očekuje povećan obim posla jer smatra da vozačka obuka nakon vanrednog stanja neće biti prioritet ljudima. Alferov podseća da ni kandidatima nije lako jer efikasna obuka mora imati kontinuitet koji je pandemija prekinula.

OČEKIVALI PAD PROMETA
O nastavku poslovanja oprezno se izjašnjavaju i u stovarištima „Baja” i „Ogrev”, uz nadu da će se promet od sada ipak poboljšati.
Vlasnik stovarišta „Baja” Milan Vojnović navodi da, iako u proteklom periodu nije bilo problema sa nabavkom i isporukom robe, mere za suzbijanje pandemije ipak jesu vrlo loše uticale na promet. Smatra da je kapacitet firme smanjen za 30 do 40 odsto u poređenju sa ranijim periodom. Vojnović se nada da će nakon Zaključka Vlade biti povećan obim posla, ali naglašava da sve zavisi od kupovne moći mušterija i potražnje. Kada je u pitanju sprovođenje propisanih preventivnih mera za suzbijanje virusa, Milan Vojnović ističe da se one poštuju, kako u sedištu firme, tako i na terenu.
Sa izazovima u vezi sa organizacijom posla suočila se i kompanija „Ogrev”, koja je, kao i mnoge firme, morala da skrati radno vreme tokom trajanja krize. To je zahtevalo nova rešenja jer nije bilo dovoljno vremena kako bi se ispunilo sve što je planirano. U „Ogrevu” kažu da, uz male promene, sva prodajna mesta rade normalno uz poštovanje propisanih mera. Zaposleni koriste stare godišnje odmore, kao i deo novih, a majkama koje moraju biti kod kuće zbog dece, izašlo se su u susret, tako da one mogu koristiti i određeni broj plaćenih slobodnih dana, navode iz „Ogreva”.
Kako kaže Ivan Radin, direktor Kompanije, zatvaranje granica i ograničeno kretanje u zemlji doveli su do problema oko nabavke robe, a takođe su bili otežani i transport i dostava.
– Promet je značajno pao u poređenju sa istim periodom prošle godine, što je i očekivano. Nadam se da će se uskoro vratiti u uobičajen okvir – kaže naš sagovornik.

J. Šormaz i M. Maričić