POŠTUJU LI SUGRAĐANI PROPISANE MERE TOKOM VANREDNOG STANjA?

Izrečeno 75 osuđujućih presuda

Od 15. marta, kada je u Srbiji proglašeno vanredno stanje usled pandemije izazvane novim korona virusom, pa do 22. aprila, zbog kršenja Uredbe o zabrani kretanja vođeno je 75 prekršajnih postupaka i izrečeno je 75 osuđujućih presuda na teritoriji Grada Zrenjanina – saopštila je Olivera Vilimonović Lužajić, sekretarka Prekršajnog suda.
Prateći aktuelna dešavanja, svedoci smo da većina građana poštuje propisane mere zaštite među kojima se izdvajaju izolacija i distanciranje. Veliki broj nosi zaštitne maske i rukavice kada napušta svoje domove. Međutim, ima i onih koji pravila krše. Osobe koje su zaražene ili su bile u kontaktu sa zaraženim licem, moraju poštovati propisanu meru samoizolacije u trajanju između 14 i 28 dana, u zavisnosti od saveta lekara.
Za one koji se ogreše o meru samoizolacije koja im je propisana, osim novčane (150.000 dinara), zbog kršenja odredbi zakona o zaraznim bolestima kazne mogu biti i zatvorske – do tri godine. U saopštenju Prekršajnog suda nije navedeno kakve i kolike kazne su izrečene po navedenom osnovu.

PODNETO PET OPTUŽNIH PREDLOGA
Prema podacima koje smo dobili od Vladislave Stefanović, portparolke Osnovnog suda u Zrenjaninu, u ovoj ustanovi je, od uvođenja vanrednog stanja, podneto pet optužnih predloga zbog krivičnog dela iz člana 248 stav 1 Krivičnog zakonika RS (Krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije). U četiri predmeta donete su presude, koje još nisu pravnosnažne – sve su prvostepene.
Odeljenje Komunalne milicije je od početka vanredne situacije radilo u svom punom kapacitetu, potvrdio je za naš list mr Igor Virijević, načelnik odeljenja komunalne milicije, odbrane i vanrednih situacija i zajedničkih poslova. Na samom početku promenjeno je radno vreme komunalnih milicionara koje je prilagođeno novonastaloj situaciji, kako bi se povećala njihova mobilnost i operativnost. Svi komunalni milicionari su angažovani u dnevnoj smeni, dok noćna smena ima samo dežurstvo, objasnio je Virijević.
– Vanredna situacija nam je donela puno zadataka koji nisu iz našeg primarnog opisa poslova. Svi oni su bili usmerni u dva pravca: prevenciju daljeg širenja bolesti i pomoć sugrađanima u lakšem savladavanju situacija koje su neminovne u vanrednom stanju.
Rukovodili smo akcijom postavljanja četiri cisterne od po 1.000 litara sa sredstvom za dezinfekciju. Postavljene su na četiri najfrekventnije lokacije u našem gradu: „Bagljaš”, „Centar”, „4. juli” i „Zeleno polje”. Svakodnevno se dopunjavaju i tako će biti do izlaska iz vanredne situacije – naveo je Virijević.

DOSTAVLjENO VIŠE OD 500 PENZIJA
Veoma važan deo posla koji su komunalni milicajci obavljali i kontinuirano ga iz dana u dan sprovode jeste pomoć u dostavi penzija našim najstarijim sugrađanima. Prema Virijevićevim rečima, to je izuzetno složen postupak. Neophodno je da se penzioneri jave kol centru koji Komunalnoj miliciji prosleđuje zahteve.
– Naša patrola odlazi na adresu, popunjava saglasnost i uzima od stranke ličnu kartu i karticu banke. Zatim odlaze u banku, podižu novac, i ponovo odlaze kod penzionera, kada im se dostavlja novac i vraćaju kartica banke i lična karta. Sa ponosom mogu da istaknem da smo dostavili više od 500 penzija i da nijedan nesporazum sa našim najstarijim sugrađanima nismo imali. Izuzetno sam ponosan na momke koji su radili i još uvek obavljaju ovaj ni malo zahvalan posao – naglašava načelnik odeljenja komunalne milicije.
Pored ovih poslova, radili su i na pakovanju paketa pomoći za penzionere i bili nosioci njihove distribucije. Naš sagovornik ističe da uz sve dodatne poslove komunalni milicajci nisu zapostavili svoje redovne aktivnosti.
– Radimo puno, ne gledamo na radno vreme, obično nam je radni dan duži od deset radnih časova, ali nije nam teško. Jesmo i bićemo tu za sve naše sugrađane – poručuje Igor Virijević.
Miroslava Malbaški