Koronavírus – járvány rendkívüli állapot Szerbiában

Segítettek a rászorultaknak

Az országban négy község van, ahol még nem regisztráltak koronavírusos fertőzést, ezek közül az egyik a begaszentgyörgyi. A tordai helyzetről Dobai Jánossal a tordai helyi közösség tanácsának elnökével beszéltünk.

Immár több mint egy hónapja rendkívüli állapot van érvényben Szerbiában, a falusi településeken a 70 évnél idősebb polgárok nem hagyhatják el otthonaikat, így ennyi eltelt időt követően, mennyire sikerült az idős polgártársak ellátását megszervezni?
A rendkívüli helyzet bevezetését követően azonnal megkezdtük ezen személyek ellátásának a megszervezését. Több fiatal és a tűzoltó szervezet tagjai is jelentkeztek. Tizennyolc személlyel láttunk neki ennek a feladatnak az elvégzéséhez. Ennyi emberrel zökkenőmentesen tudjuk ezt a feladatot ellátni. Nincs mind a tizennyolc személyre szükségünk mindennap, tekintettel, hogy 7-8 igénylésünk van napi szinten. Itt szeretném megemlíteni, hogy az önkénteseken kívül a településen működik a falugondnoki és a geronto-háziasszony szolgálat, amelyek szintén több mint tíz személyről viselnek rendszeresen gondot. Összegezve, tehát a faluban kb. 25-30 személyről kell gondot viselnünk. Tíz személy részére sikerül külön engedélyt biztosítanunk, hogy a kijárási tilalom alatt a legközelebbi hozzátartozóik gondját tudják viselni.
Ezenkívül el kel mondanom, hogy az elmúlt héten, mintegy kétszáz kisnyugdíjas személy részére osztottunk szét segélycsomagokat, amely a Begaszentgyörgyi Község anyagi támogatásával valósult meg. A Vöröskereszt támogatásával még tizenegy személynek sikerült segélycsomagot átadnunk. A héten az az 56 személy aki szociális juttatásra jogosult, a község jóvoltából szintén segélycsomagban részesült.

A mezőgazdasági munkák terén akad-e valami fennakadás?
Most zajlanak a tavaszi munkák a mezőgazdaságban, amelyek kulcsfontosságúak. A rendkívüli állapot bevezetését követő napokban volt némi fennakadás a munkák végzése terén. Az első napokban a minisztériumhoz kellett fordulni kérvényért, annak érdekében, hogy a kijárási tilalom ideje alatt is végezhetők legyenek a mezőgazdasági munkálatok. Azonban idővel ez is megoldódott és mára már mindenki fennakadás nélkül kimehet a földjére és elvégezheti a szükséges munkálatokat. A rendőrség nem csinál ebből kérdést. Azon személyek részére is megérkeztek az engedélyek, akiknek a jószágok ellátása miatt kell elhagyniuk otthonaikat a kijárási tilalom ideje alatt.
Itt szeretném még megjegyezni, hogy az elmúlt héten ismét megnyílt a piac is, kedden és csütörtökön dolgozik. A közterületek és középületek fertőtlenítését is elvégeztük.
A tordai polgárok igen fegyelmezetten viselkednek és tartják magukat az elírásokhoz, tehát ezen a téren semmi gondunk és nehézségünk nem akadt.
Tordán 7-8 polgár volt, aki Magyarországról tért haza és számukra 28 napos karantén volt elírva, nekik is ez az időszak lejárt és visszatérhettek a mindennapi élethez.

Az ön meglátása szerint, hogyan élték meg a tordai polgárok a kialakult helyzetet és miként fogadják az első enyhítéseket?
Faluhelyen szerintem könnyebben lehetett ezeket a napokat átvészelni, mint a városokban. Így volt ez Tordán is. Sokan a földeken, illetve a ház körüli kertekben tevékenykedtek, tekintettel, hogy az év ezen időszakában igen sok munka akad ezeken a helyeken. Szerintem a legnehezebb az idős személyek számára ez az időszak, tekintettel, hogy ők egyáltalán nem hagyhatták el otthonukat. Ami a mindennapi életet illeti, talán ahhoz kellett hozzászoknunk, hogy valamivel hosszabb ideig kell sorban állnunk, a boltok, gyógyszertárak előtt, illetve a postán, azonban ehhez is lassan hozzászoktunk mindannyian.
Természetesen, hogy mindenkit megkönnyebbüléssel vette az intézkedések enyhítéséről szóló híreket. Sajnos annak ellenére, hogy az intézkedések enyhítése megkezdődött, nekünk a májusi falunapra tervezett rendezvényeket le kellett mondanunk.