POSETA MINISTARKE ZORANE MIHAJLOVIĆ GRADU ZRENJANINU

Da se preispita dinamika izgradnje obilaznice

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i ministar privrede Goran Knežević obišli su u utorak, 2. aprila, radove na izgradnji dela obilaznog puta oko Zrenjanina i rekonstrukciju gradskog stadiona.
Nakon obilaska radova, održali su sastanke sa načelncom Srednjobanatskog upravnog okruga Snežanom Vučurević i gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem. Posetu je obeležilo ministarkino nezadovoljstvo kada je reč o napretku, tačnije o kašnjenju radova na izgradnji obilaznice.

VREMENSKE NEPRILIKE NISU IZGOVOR
– Ono što sam na terenu videla je nedopustivo! Izvođač ne može da dovozi mašine kada ministri najavljeno dolaze da obiđu gradilište. Vremenske neprilike nisu izgovor, jer od oktobra, kada su radovi započeti, pa sve do sada, bilo je lepog vremena. Javno preduzeće „Putevi Srbije” koji su investitori, dobili su nalog da preispitaju dinamiku izgradnje obilaznice – poručila je ministarka Mihajlović na konferenciji za medije održanoj u gradskoj kući i dodala da će od ove godine biti započeta izrada projektno tehničke dokumentacije za četvrtu fazu obilaznice oko Zrenjanina, čija izgradnja će započeti sledeće godine.
U obraćanju medijima Grad je označila kao najagilniji, najuporniji i jedan od najaktivnijih kada je oblast građevinarstva i infrastrukture u pitanju. Pored pomenutih uspeha, istakla je i učešće u organizaciji kvalifikacionih utakmica za Evropsko prvenstvo u košarci za žene, za čiju organizaciju je lokalna samouprava izdvojila više novca nego Beograd.
– Sastanak je obeležio razgovor o infrastrukturi Okruga, i ne odnosi se samo na puteve. Bilo je reči i o pijaćoj vodi u Novoj Crnji. Trudićemo se da zajedno sa Ministarstvom ovo mesto reši problem. Osvrnuli smo se i na komunalnu, železničku i putnu infrastrukturu, delom i na vodnu, i mogu da kažem da će se iz budžeta „Puteva Srbije” i Vlade izdvojiti blizu dve i po milijarde dinara za rekonstrukcije puteva i nekoliko mostova. Što se Zrenjanina tiče, on će postati jedna od glavnih tačka novog investicionog ciklusa Srbije, budući da će se izgraditi auto-put Beograd – Zrenjanin – istakla je ministarka.

ZRENJANIN – GRAD SPORTA
Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić naglasio je da je ova poseta jedna u nizu obilazaka gradova u Srbiji.
– Sa Zrenjaninom, koji je poznat kao grad sportova, imamo divnu saradnju i nadam se da u tom pravcu nastavljamo, kako bismo podstakli što veći broj dece, omladine, ali i onih starijih da se intenzivnije bave sportom. Kada je reč o omladinskom sektoru ova samouprava je jedna od najaktivnijih. Ponudili smo pomoć i kada je reč o zapošljavanju mladih – rekao je ministar Udovičić, dodavši da je ministarstvo u potpunosti renoviralo pet stadiona širom Srbije, a do kraja godine biće završen i zrenjaninski gradski stadion, ali i stadion u Melencima.
Načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević okarakterisala je posetu potpredsednice Vlade i ministara kao privilegiju za Grad, i istakla posvećenost Vlade Republike Srbije kada je Okrug u pitanju.
– Sastanak je bio prilika da se konkretno i otvoreno razgovara o problemima, potrebama i mogućnostima Okruga – navela je Vučurević.

  • OBILAZNICA OKO GRADA
    Vrednost investicije kada je reč o izgradnji obilaznog puta oko Zrenjanina iznosi 352,6 miliona dinara bez PDV-a, odnosno 432, 1 milion dinara sa PDV-om. Biće izgrađeno 3,75 km puta, a u okviru projekta biće izgrađen i novi most preko Begeja, kao i dve kružne raskrsnice. Investitor je JP „Putevi Srbije” a izvođači „Energoprojekt Niskogradnja” i „Bauwesen” iz Lazarevca, dok je rok za završetak radova septembar/oktobar 2019. godine.

M. Malbaški