POSETA PRESTOLONASLEDNIKA ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA ZRENJANINU: Narod treba da odlučuje o svemu

– Građanima Zrenjanina je potreban referendum povodom promene imena grada, na kojem bi se narod izjasnio šta zaista želi. To je demokratski proces i mi smo demokratski i slobodni građani – izjavio je juče, 2. oktobra, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, posetivši Grad na dan kada Zrenjanin obeležava oslobođenje u Drugom svetskom ratu i pobedu nad fašizmom.

20181002 trg janjic prestolonaslednik kralj spomenik 1
Povod posete je koncert Kraljevskih gudača Svetog Đorđa koji su nastupili u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“. Prestolonaslednik, koji je došao u pratnji supruge, princeze Katarine, iskoristio je priliku da se raspita o stanju u zrenjaninskoj Opštoj bolnici i pruži pomoć putem Fondacije.
Kraljevski par ugostio je u svom kabinetu gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima.

Članovi Udruženja „Petrovgrad“ ispred tržnog centra Renesansa juče su prikupljali potpise građana za raspisivanje referenduma za vraćanje naziva gradu u Petrovgrad. Prestolonaslednik i gradončelnik su tokom šetnje centrom grada posetili štand i razgovarali sa predsednikom Udruženja „Petrovgrad“ Budimirom Jovanovićem.
– Smatramo da je došao trenutak da na jedan krajnje demokratski način, koji postoji u takvom društvu, zatražimo da se građani na referendumu izjasne o vraćanju naziva grada koji je jednim političkim dekretom promenjen nakon Drugog svetskog rata. Građani imaju pravo da iznesu svoje mišljenje, a mi insistiramo da im vlast omogući da se po tom pitanju izjasne – kazao je Budimir Jovanović dodavši da je zadovoljan odzivom građana čiju dodatnu podršku očekuje.


M.Malbaški
Foto: Z.Dedić

(Opširnije u štampanom izdanju)