POSLE 11 GODINA MATIJEVIĆ PRODAJE FABRIKU ZA PRERADU ŽIVOTINJSKIH KONFISKATA

Zdanje u Šećeranskoj dobija novog vlasnika

Fabrički pogon „Prekona” u Šećeranskoj ulici sa zemljištem, objektima, mašinama i nameštajem oglašen je krajem avgusta na prodaju u dnevnom listu „Politika”. Trenutno je u vlasništvu novosadske firme „MPZ-Agrar”, koju poseduju Petar i Zora Matijević.
Kako se navodi u oglasu, prodaje se pokretna i nepokretna imovina, odnosno zemljište površine 6.544 kvadratnih metara sa 10 legalnih objekata (koji zauzimaju 1.326 metara kvadratnih), kao i kancelarijski nameštaj, mašine i oprema za postrojenje za preradu proizvoda životinjskog porekla treće kategorije.
Prikupljaju se zatvorene pisane ponude, a nakon toga biće utvrđena konačna kupoprodajna cena fabrike, navodi se u oglasu koji potpisuje direktorka „Prekona” Ljiljana Kunarac.
Prema podacima Agencije za privredne registre za 2020. godinu, u „Prekonu” je bilo zaposleno 15 radnika. Vrednost nekretnina, postrojenja i opreme po prošlogodišnjem bilansu iznosila je 101.917.000 dinara (867.378 evra).
Podsetimo, drugostepenom presudom Privrednog apelacionog suda u Beogradu od 27. januara ove godine potvrđena je odluka sudije Jelice Baković iz zrenjaninskog Privrednog suda doneta oktobra 2020, kojom je „Prekonu” određena petogodišnja zabrana rada. Apelacija je tada i povisila novčane kazne za ovu firmu (sa 4,5 na 5,2 miliona dinara) i njeno bivše rukovodstvo.
Utvrđeno je bilo da su u „Prekonu” odgovorni za dva prestupa. Najpre za to što za prvih šest meseci 2016. godine nisu izmerili emisije zagađujućih materija iz pogona. Zatim i za to što, suprotno Zakonu o zaštiti vazduha, od juna 2015. do novembra 2017. nisu primenili mere koje bi smanjile neprijatne mirise, iako su koncentracije materija koje izazivaju smrad (akrolein, amonijak i vodonik-sulfid) bile ispod propisanih graničnih vrednosti. Ipak, zaključeno je da ove koncentracije jesu prešle granicu osetljivosti ljudskog čula mirisa, pri čemu je građanima Mesne zajednice „Dositej Obradović” bilo povređeno pravo na poštovanje doma jer im je smrad iz fabrike ulazio u stanove. Presudom je takođe bilo utvrđeno da su u „Prekonu” tek nakon učinjenog prestupa ugradili nov sistem za deodorizaciju vazduha, koji je pritom bio nedovoljan da se potpuno eliminišu neprijatni mirisi.
Konačna presuda u slučaju smrada iz fabrike za preradu životinjskih konfiskata doneta je gotovo tri godine od kada je o tome krenulo suđenje u zrenjaninskom Privrednom sudu, marta 2018.
Proizvodnja u ovom pogonu prestala je avgusta prošle godine, nakon što je gradsko Odeljenje inspekcija izreklo privremenu zabranu rada. Tome su prethodili višenedeljni protesti građana, kao i njihove pritužbe nadležnima na smrad iz ovog pogona.

 

  • ISTORIJA FABRIKE
    Fabrika u Šećeranskoj ulici počela je sa radom 1984. godine u okviru Radne organizacije Fabrika stočne hrane „Begej”, a u sastavu kombinata „Servo Mihalj”. Od 2006. godine fabrika nosi ime „Prekon”, što je skraćenica od: prerada konfiskata. U 2010. godini ovo preduzeće prelazi u vlasništvo kompanije „Matijević”. Bavili su se preradom nemetalnih otpadaka i ostataka i proizvodnjom mesno-koštanog brašna i tehničke masti. Na sajtu „Prekona” navodi se da je ovaj pogon decenijama od velikog društvenog i ekološkog značaja za ceo region Vojvodine i Srbije, a da je od prelaska u sastav „Matijevića” fabrika znatno povećala svoje kapacitete i unapredila proizvodnju.

M. Maričić