POTPISAN UGOVOR „OBUKOM DO ZAPOSLENJA”: Bolji uslovi za mlade

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić potpisali su danas u Palati Srbija na Međunarodni dan mladih ugovor pod nazivom ,,Obukom do zaposlenja” u okviru projekata koje je Ministarstvo namenilo lokalnim samoupravama.

Od 25 pristiglih predloga programa i projekata na konkurs koji je bio namenjen jedinicama lokalne samouprave koje imaju Kancelariju za mlade, za finansiranje je odabrano njih 9 i to su gradovi: Zrenjanin, Kragujevac, Sombor, opštine Vrnjačka banja, Ivanjica, Lebane, Opovo, Tutin, i gradska opština Zemun. U ime gradova i opština kojima su sredstva odobrena obratio se gradonačelnik Čedomir Janjić.

– Mi u Zrenjaninu se posebno trudimo da zadržimo našu omladinu u gradu, što nimalo nije lako. Ekonomske migracije su i kod nas prisutne, ali stvaranjem novih radnih mesta pokušavamo da omogućimo mladim ljudima da se, bez obzira gde se školovali, vrate u svoj grad. Sličan projekat je bio podržan 2014. i tada je veliki broj naših mladih sugrađana došao do zaposlenja – istakao je Janjić.

Projekat će se realizovati u saradnji sa srednjom Tehničkom školom i biće uključeno preko dvadeset mladih koji će se prekvalifikovati u zvanje zavaraivača, koje je izuzetno traženo. Prethodnim projektom bilo je obuhvaćeno preko 300 ljudi koji su konkurisali.

Ovakvi projekti doprinose razvoju lokalnih samouprava, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

– Želim da naglasim da će kroz ovih 66 projekata koliko je ukupno odobreno, proći 38.000 mladih, a da će njih 8.700 proći kroz neke od vidova obuke kada je reč o zapošljavanju. Želja nam je i cilj da 10 odsto tih mladih dobije zaposlenje – naglasio je Udovičić.

M.Malbaški

Jovan Drndak Njegović