TRINAESTI „PILE FEST“ ODRŽAN TOKOM VIKENDA U ŽITIŠTU: Kajgana od 1.014 jaja

Organizatori trinaestog „Pile festa“ održanog prošlog vikenda pobrinuli su se da se na ovoj manifestaciji nađu sadržaji za sve generacije i sve afinitete. Estradni deo „Pile festa“obeležili su u petak „Leksingtion bend“ i Gabrijela Pejčev. U subotu su „forsaž“ dali Rialda i Aca Lukas, a u nedelju ništa manje zapaženi folk pevači Željko Vasić i Ana Bekuta. Da su hiljade ljudi digli na noge blago je rečeno…

Veliku pažnju u subotu privukla je smotra umeća i opreme Žandarmerije pod komandom starešine Dalibora Petrovića, prilagođena interesovanjima najmlađih.

Shodno nepisanom pravilu „Pile festa“ vešte domaćice iz svih sela žitištanske opštine ispekle su kajganu od 1.014. jaja.

Ništa manje zapažena nije bila smotra rakije od grožđa i najrazličitijih vrsta voća, pod rukovodstvom Aleksandra Tucića.

Manifestacija sa tradicijom kao što je „Pile fest“ dobra je prilika da organizujemo i ovu „rakijadu“. Uspeli smo da okupimo 158 proizvođača rakije koji su doneli 311 uzoraka, što je više nego dvostruki broj u odnosu na prošlu godinu. Podelili 252 medalje. Pored tradicionalnih rakija od šljive, kajsije, grožđa, bilo je i rakije od kivija, zovem ribizle, trnjine. Imali smo učesnike iz velikog broja mesta iz Banata i Bačka imali smo i dosta učesnika iz Centralne Srbije, Mađarske i Bugarske – kaže Aleksandar Tucić.

Pored medalja dodeljeno je i desetak pehara, a apsolutni pobednik je „Svadbarska kajsijevača“ koju je majstorski napravio Željko Erski, a koja je bila izložena na štandu destilerije „Horvat“ iz Opova.

Pile fest“ ne bi bio to što jeste da nije bilo nadmetanja u kuvanju pilećeg paprikaša.

Prvo mesto osvojio je Svetozar Manojlović iz Žitišta, drugi je Zrenjaninac Janoš Palatinuš, treće mesto osvojio je Antal Kiš iz Mihajlova.

Lepe štandove imali su i aktivi žena iz svih sela Opštine Žitište. Najbolji utisak ostavile su dame iz Udruženja „Zavičaj“ iz Ravnog Topolovca, drugo mesto osvojile su „Dvorčanke“, a treće članice Udruženja „Đurđevdan“ iz Žitišta.

Vredne žene iz Srpskog Itebeja napravile su za goste „bezbroj“ mekika…

Veliki napor da sve protekne u redu uložile su zaposlene u Turističkoj organizaciji Žitišta sa velikim brojem volonterki.

M. Stojin