POVODOM SVETSKOG DANA ZDRAVLJA: Preventivni pregledi i predavanja u Domu zdravlja

Bazar zdravlja sa mnoštvom besplatnih pregleda i predavanja održaće se u nedelju, 7. aprila, u zgradi Stare specijalističke. Program traje od 8 do 12 časova, a organizator je Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

Predviđene su četiri vrste preventivnih pregleda, i to: za kardiovaskularna oboljenja (elektrokardiografija – EKG i savet lekara – procena kardiovaskularnog rizika), zatim za šećernu bolest (skrining dijabetesa tipa 2), određivanje tzv. preventivne karte (merenja arterijskog krvnog pritiska i pulsa, vrednosti šećera, holesterola i triglicerida iz kapilarne krvi, kao i indreksa telesne mase – BMI i obima struka) i merenje očnog pritiska za prevenciju glaukoma.

Lekari doma zdravlja održaće i nekoliko predavanja od po pola sata. Najpre, od 10 časova govoriće o značaju fizičke aktivnosti, od 10.30 tema je stimulacija rasta i razvoja, od 11 počinje informativni čas o psihofizičkoj pripremi za porođaj, a u 11.30 časova o masaži odojčeta.

Posetioci će moći da dobiju i savete od lekara i patronažnih sestara o sportskoj medicini, očuvanju reproduktivnog zdravlja, pravilnom rastu i razvoju dece, kao i o zdravim stilovima života. Osim toga, svi roditelji će imati mogućnost da se informišu o uslugama Savetovališta za mlade.

M.M.