POVRATAK ZDRAVOJ ISHRANI: SPELTA IZ POLjOPRIVREDNOG GAZDINSTVA MIRJANE RIKALO

Za peciva sa aromom bakine kuhinje
Spelta je jedna od najboljih žitarica, sadrži takozvani „pozitivni gluten” koji se mnogo lakše rastvara u organizmu i uopšte nije štetan.
Mirjana Rikalo sa puno posvećenosti predstavlja svoje proizvode. Na štandu se nalaze meko i integralno brašno, griz, mekinje, pahuljice i spelta u zrnu. Posetioci prilaze, razgledaju privlačne etikete na pakovanjima, raspituju se o procesu proizvodnje…
Među narodnim rukotvorinama i delikatesima, izloženim u subotu, 1. oktobra, na svečanom obeležavanju Dana oslobođenja Jaše Tomića, našli su se i artikli iz bio špajza ove mlade grafičke dizajnerke. Kao vlasnica manje parcele i registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, Mirjana je rešila da se posveti proizvodnji zdrave hrane.
– Speltu sam posejala jer je to biljka koja je opstala još iz praistorije. Reč je o zdravoj, organskoj žitarici koja obiluje mineralima i hrani „i dušu i telo” – veli ova preduzetna Jašinka, koja je krajem jula sa svoje parcele od pola jutra požnjela oko 1.100 kilograma spelte. Kada se od žitarice odvoji karakteristična opna, preostaje oko 700 kilograma čistog zrna.
Ova žitarica može se mlesti u manjim količinama i priručnim mlinom u kućnim uslovima. Ipak za veće količine potrebni su specijalno opremljeni mlinovi.
– Krajem septembra nosila sam sirovo zrno u Bačko Gradište, jer tamošnji mlin poseduje naročitu ljuštilicu koja je potrebna zbog opne koju spelta poseduje. Brašno, pahuljice i mekinje spakovani su u ambalaže od jednog kilograma, a etikete sam sama dizajnirala. Od spelte se mogu mesiti razna peciva, a ukus malo podseća na orašaste plodove, tako da hleb i kolači imaju aromu „bakine kuhinje” – kaže Mirjana.
I to nije sve. Prošle nedelje, na četvrtom „Balkan Cheese” festivalu u „Mikser hausu” u beogradskoj Savamali, Mirjana je predstavila sireve obogaćene orasima i mekinjama od spelte.
Na kraju, ali ne i najmanje važno – naša sagovornica do pre nekoliko godina bila je saradnica u nastavi na Visokoj poslovnoj školi u Novom Sadu, gde priprema doktorat iz oblasti brendiranja muzeja. Osnivač je Inicijative za ruralni razvoj „Centar” i trenutno zamenjuje direktorku sečanjske Narodne biblioteke.

DRAGOCENA NAMIRNICA
Kao žitarica sa visokim nutritivnim profilom, spelta je pogodna za dijabetičare, za osobe sa alergijama, kardiovaskularnim bolestima ili bolestima crevnog sistema, kao i kod dijeta za smanjenje holesterola i triglicerida. Kilogram integralnog brašna od spelte iz poljoprivrednog gazdinstva Mirjane Rikalo košta 200 dinara.
A. BJELOGRLIĆ