POVRĆE IZ „CARSKE BAŠTE” KRČI PUT NA INOSTRANO TRŽIŠTE

Od proizvodnje do skladištenja i pakovanja

Da je i u otežanim uslovima poslovanja, plasmana i transporta, uzrokovanih pandemijom korona virusa, proizvodnja hrane isplativ posao, pokazuje i primer „Carske bašte”. Ovo poljoprivredno preduzeće iz Mužlje proizvodi konzumno povrće, a Đula Madaras, predstavnik za kvalitet, kaže da se potrošačima nudi sveže povrće koje nije zamrznuto niti termički obrađeno, te su stoga u plodovima sačuvane sve hranljive materije.
Proizvodi „Carske bašte” našli su put i na tržište Rumunije, Mađarske i BiH, a cilj je da se u narednom periodu povrće prodaje i u drugim zemljama u regionu.
– Povrtarstvo u Vojvodini ima osnove za razvoj i unapređenje, zbog uslova za proizvodnju i velikog broja stanovnika kod nas i u okruženju. „Carska bašta” je prošle godine, uz pomoć Fondacije „Prosperiteta”, mađarske vlade, otvorila pogon za preradu i skladištenje povrća. To je otvorilo nova radna mesta i doprinelo daljem integrisanju povrtara. Smatram da se uklapamo u strategiju razvoja Srbije i očekujemo od države da nas podrži i pomogne nam. U ovom trenutku, zbog nedostatka obrtnog kapitala, poslovanje je pomalo otežano. Što se tiče epidemije, pratimo situaciju i primenjujemo uputstva nadležnih. Prioritet nam je ovogodišnja proizvodnja i opstanak preduzeća – ističe naš sagovornik.


Ove sezone „Carska bašta” akcenat stavlja na proizvodnju rasada hibridne paprike koji je već podeljen proizvođačima. U toku je vegetacija rasada na njivama i uvođenje „global gap” standarda. Glavni cilj ovog projekta jeste da se, u trgovačkom pakovanju, proizvodi pojave i na inostranom tržištu.
Na parcelama „Carske bašte” proizvodi se i rasad kornišona za potrebe nemačkog preduzeća „Kune”, uz čiju saradnju imaju i eksperimentalnu proizvodnju kornišona na špaliru. Za italijansku firmu „Laninea” uspešno proizvode rasade raznih salata.
– Želimo da se upoznamo sa novim tehnologijama i da u budućnosti „Carska bašta” može da integriše i proizvođače sa malim parcelama koji žele da profitabilno koriste svoje bašte – kaže Madaras.
Važna delatnost gazdinstva je i proizvodnja kupusa za kišeljenje. U planu je da se, kroz trgovački lanac „Gomeks”, prodaju 300 tona kiselog kupusa u sezoni 2020/2021. godina.
„Carska bašta” na jednom mestu, na prostoru van naselja, poseduje objedinjeni objekat za prijem, čuvanje i osnovno pakovanje svežeg povrća. On je izgrađen na sopstvenom placu, na površini od šest hektara, a tu postoji i plastenik. Pod istim krovom je i mali pogon za kišeljenje kupusa, a u blizini je savremeni staklenik za proizvodnju rasada. Prošle godine otvoren je objedinjeni pogon za skladištenje i konfekcioniranje svežeg povrća.
– Izgradnja hladnjače od 3.000 kvadratnih metara najvažniji je prošlogodišnji poduhvat. Vrednost investicije je oko 180 miliona dinara. U njoj je smešteno osam rashladnih komora za skladištenje povrća pod režimom od 2 do 8 stepeni, a može da se smesti oko 2.000 tona proizvoda. Linija za pranje i pakovanje šargarepe je kapaciteta 10 tona po času i najmoćnija je linija u našem okruženju. Ova investicija nam omogućava da se takmičimo sa svetom kada je reč o kvalitetu i kontinuitetu – zaključuje Đula Madaras.

  • ŠARGAREPE ĆE BITI DOVOLjNO
    – U hladnjači za pakovanje krenula je sezona pranja i pakovanja šargarepe čijim smo ovogodišnjim prinosom i kvalitetom zadovoljni. Mesečno ćemo upakovati oko 400 tona tog povrća i smatram da će ga biti dovoljno u ponudi tokom cele godine. „Carska bašta” je zacrtala dugoročni cilj po kojem je proizvodnja šargarepe glavni proizvod i brend po kojem ćemo biti prepoznatljivi na stranom tržištu – naglasio je Madras.

M. Malbaški