POVRTARI IZ TARAŠA OVE JESENI ĆE SOLIDNO ZARADITI

Kupus i krompir pune novčanike

Kako da ne budem zadovoljan kada prodajem kupus iz poslednje prikolice. Nije bio bog zna kakav rod. Na jednom jutru imali smo prinos od 15 tona što je manje od očekivanog, ali je cena od 70 dinara za kilogram za nas vrlo povoljna, pa imamo i solidnu zaradu – zadovoljno ističe Dušan Ludoški, poljoprivrednik iz Taraša, sela koje je godinama najpoznatije baš po proizvodnji kupusa i krompira.
Kaže da ih je nekada bilo više, a da danas na prste jedne ruke mogu da se nabroje oni koji su ostali istrajni u ovom poslu.
– Godinama smo kupus zaoravali ili ga prodavali u bescenje i to je razlog što su mnogi odustajali od proizvodnje ovog povrća. Godina koja je na izmaku teško će se ponoviti, a slično je i sa krompirom. Po jutru je rodilo oko šest tona i sve sam prodao već na njivi po ceni od 60 dinara za kilogram – iskren je Dušan.
Vrednim povrtarima iz Taraša na ruku ide i peskovito zemljište uz Tisu što je povoljno za uzgoj povrća. To nam potvrđuje i bračni par Olivera i Ivica Mijatov koji proodaju na pijaci na Bagljašu.
– Oko kupusa i krompira ima mnogo posla i izdataka. U današnjim uslovima dobra proizvodnja se ne može zamisliti bez navodnjavanja. Skupa je i radna snaga, a obaška što je i nema dovoljno. Prodaja je ove godine dobro išla, mada je kupusa, onog kvalitetnog, sve manje na tržištu – govori Ivica, dok puni najlonske vreće taraškim kupusom.


Stevica Mihajlov ističe da cena jeste visoka, ali je svestan da je i sve ostalo poskupelo.
– Kupujem svake godine pedesetak kilograma i to je dovoljno za porodičnu zimnicu koju ne možemo ni da zamislimo bez kupusa iz Taraša – govori Mihajlov dok džakove odlaže u gepek.
Ubrzno se prazni i dvoipotonska prikolica kupusa Mijatovih koji proizvode i kropir i prodaju ga za 70 dinara za kilogram. Ivica tvrdi da će iduće godine odustati od proizvodnje tog povrća jer je, kako kaže, naporna i ekonomski nesigurna.
Tako ne misli Zorica Markov, takođe iz Taraša, koja krompir sa svojih njiva na zrenjaninskoj zelenoj pijaci prodaje već 35 godina. Zatekli smo je u društvu kćerke Nataše.
– Naš krompir iz Taraša je banatski brend, mi imamo stalne kupce. Prošle godine koštao je 30, a ove 80, pa i 90 dinara za kilogram. Pre pet godina bio je i do 100 dinara i u tom slučaju imali smo bolju zaradu.
Prethodnih godina smo životarili. E, ove godine novčanik će biti puniji – u jednom dahu govori Zorica dok se oko njene tezge i taraškog krompira pravi red kupaca, baš kao i na onim tezgama gde se prodaje taraška prokola.

N. Božović