PRE 50 GODINA OSNOVAN JE PRVI KARATE KLUB U ZRENJANINU

Za pola veka stasalo mnogo šampiona

Temelje zrenjaninske karate škole postavili su Bogdan Kesić, Dušan Berberski, Milan Obradović, Milan Marjanović i Zoran Jerković, a taj borilački sport postao je jedan od najtrofejnijih u našem gradu

Samo deceniju nakon što su prva saznanja o karateu stigla u tadašnju SFRJ, 1969. godine, osnovan je treći po redu karate klub u državi – i to baš u Zrenjaninu. Nazvan je KK „Šumica”. Ovaj sportski kolektiv je preteča svih budućih karate klubova u našem gradu, a narednih decenija nosio je ime KK „Zrenjanin”, zatim „Dijamant” i sada ponovo „Zrenjanin” – rečeno je u četvrtak, 24. oktobra, na otvaranju izložbe „Pedeset godina karatea u Zrenjaninu” na Trgu slobode.
Izložbu je organizovao Narodni muzej Zrenjanin uz podršku Gradske uprave i ovdašnjih karate klubova. Na 15 velikih panoa predstavljena je retrospektiva ovog popularnog sporta kroz fotografije i rezultate zrenjaninskih karatista od osnivanja prvog kluba u gradu, pa sve do današnjih dana.
Temelje zrenjaninske karate škole pre pola veka postavili su Bogdan Kesić, Dušan Berberski, Milan Obradović, Milan Marjanović i Zoran Jerković. Iako je tada to bio nov sport, karate je brzo okupio veliki broj vežbača, priseća se Bogdan Kesić, nosilac crnog pojasa (deveti dan) i prvi zrenjaninski karate reprezentativac.
– Na osnivačkoj skupštini KK „Šumica” u istoimenoj Mesnoj zajednici bilo je 169 članova. U ono vreme se teško osnivao klub, a sekretar MZ poručio je da ne zaboravimo da je Socijalistički savez te Mesne zajednice pomogao osnivanje prvog karte kluba u Zrenjaninu – kaže Bogdan Kesić, jedan od pokretača ovog borilačkog sporta u našem gradu.
Kako je na otvaranju istakao autor izložbe i kustos Narodnog muzeja Siniša Onjin, karate je jedan od najtrofejnijih zrenjaninskih sportova. Najuspešnija svakako je Snežana Pantić (rođena Perić), koja je u naš grad donela prvo planetarno zlato u borilačkim sportovima! Ona je 2002. godine, kada je imala 24 godine, postala najmlađa svetska šampionka, a potom i prvakinja sveta u apsolutnoj kategoriji. Osvajala je i druga međunarodna odličja, a sa ekipom ženskog tima KK „Dijamant” došla je do titule klupskih šampionki Evrope.
Ovih dana vrhunske rezultate u ovom sportu beleži članica KK „Ipon” iz Lazareva Sanja Cvrkota, osvajačica bronzane medalje na prvenstvu Evrope pre dve godine.
– Slavimo pedesetogodišnji jubilej, ja sam „samo” dvadeset godina u karateu, ali mislim da je to veliki doprinos. Karate je postao olimpijski sport i kriterijumi su pomereni naviše. Biće teško da bilo ko iz Srbije izbori plasman na Olimpijske igre, ali ako ne sledeće godine, verujem da će karatisti Srbije imati predstavnika na Igrama 2024. godine – kaže Sanja Cvrkota.
Osim uspešnih takmičara, karateom se proteklih pet decenija u Zrenjaninu bavilo i mnoštvo rekreativaca. Neki od njih su se na izložbi, nasmejani, podsećali svojih treninga u kimonu, pronalazeći sebe i svoje prijatelje na fotografijama sa panoa.

  • USKORO VELIKI SEMINAR
    Polovinom novembra u Kristalnoj dvorani biće organizovan veliki humanitarni karate seminar koji će okupiti vežbače od 5 do 95 godina, najavio je na otvaranju izložbe pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, nekadašnji uspešni takmičar i trener KK „Dijamant”, zatim i karate sudija.
    – Ovakvu tremu na javnim događajima do sada nisam imao, verovatno zato što je moj sport u pitanju. Ovo je prva jedinstvena izložba svih osam karate klubova Grada koji danas postoje. Karate je bio nosilac zrenjaninskog sporta u vreme kada je Snežana Pantić (Perić) dominirala evropskom i svetskom karate scenom – istakao je Salapura.

Milana Maričić