PREDRAG RAĐENOVIĆ O SEČNjU U 2019. I 2020. GODINI

Predati projekti za halu i kanalizaciju

Kada se uporedi planirano i urađeno u prošloj godini, mislim da nemamo čega da se postidimo. Izdvojio bih da smo atarskim putem dužine 9 km spojili Boku i Jarkovac. U Boki smo uradili i stabilizaciju puta do mesnog groblja, a za ovo mesto su spremni projekti asfaltiranja ulica. Konkurisaćemo sad u januaru i nadam se realizaciji u prvoj polovini godine. Projekti asfaltiranja ulica se rade još za Neuzinu i Jarkovac. Inače, u ova dva mesta smo spremni za zamenu starih, azbestnih vodovodnih cevi. U svim selima rekonstruisana je ulična rasveta, postavljene su LED sijalice i shodno ugovoru iz oblasti javno–privatnog partnerstva za tri ili četiri godine ušteda na javnoj rasveti će se značajno osetiti na budžetu – kaže Predsednik Opštine Sečanj Predrag Rađenović, analizirajući učinak lokalne samouprave u 2019. godini.

Podrška poljoprivredi
Analizirajući doprinos Opštine u agrarnom sektoru, Rađenović podseća da je lane, pored izgradnje atarskih puteva, 15 miliona dinara obezbeđeno za uređenje atarskih kanala. Za sve katastarske opštine urađeni su planovi komasacije i dobijene potrebne saglasnosti.
– Pčelarima smo podelili subvencije od 1,2 miliona dinara, sa milion dinara smo pomogli nabavku sadnog materijala, a 600 hiljada dinara namenjeno je za kupovinu poljoprivrednih mašina koje mogu da obaraju ivice, ravnaju atarski put i čiste sneg. Sa 800.000 dinara smo pomogli opremanje ekonomskih dvorišta. Subvencionisali smo kamate za kratkoročne kredite za nabavku obrtnih sredstava za šta je iz budžeta izdvojeno 1,2 miliona dinara. Ne treba zaboraviti ni organizaciju 3. Poljoprivrednog sajma u Jaši Tomiću – naglašava Rađenović.

Komunalcima kupljen smećar
Posle tri decenije, veli naš sagovornik, JKP „Sečanj” je krajem 2019. dobilo novi kamion za odvoženje smeća za šta je izdvojeno nešto preko 13 miliona dinara. Ove godine u planu je nabavka mašine za fekalnu kanalizaciju, a ovde veruju da će naposletku uspeti da reše problem divljih deponija.
– Kupili smo i dva terenska vozila, jedno smo dali na korišćenje lokalnoj jedinici policije, a drugo poljočuvarskoj službi. Kupljen je nov auto za OKC Sečanj, kao i terenski za Predškolsku ustanovu – podseća Rađenović.
Opština Sečanj je lane izbeglicama dodelila pet seoskih kuća ukupne vrednosti 55.000 evra i sredstva za nabavku 22 paketa građevinskog materijala. Finansirani su svi sportski kolektivi, udruženja, kulturni radnici, brojne sportske i kulturne manifestacije.
Posetu predsednika Aleksandra Vučića, kao i svih ministara kasnije, Rađenović ocenjuje kao istorijski momenat.

Projekti u Kancelariji
– Predsednik Vučić je obećao da će se završiti sportska hala u Sečnju, kao i kanalizacija. Kancelariji za javna ulaganja predati su projekti, bez nedostataka koje su uočeni u oktobru. Očekujem pozitivan ishod i raspisivanje tendera za završetak hale. Što se tiče kanalizacije u Sečnju, zbog promene zakona sve se moralo preprojektovati. I taj posao je završen. Za njega je lokalna samouprava izdvojila dva miliona dinara, a za projekat hale duplo više – objašnjava Predrag Rađenović.
Na sednici SO Sečanj, krajem 2019, usvojena je Odluka o budžetu koji će u 2020. godini biti 570 miliona dinara.
– U ovoj godini prioritet će nam biti pokrivanje i završetak hrama u Krajišniku. Planiramo i uređenje lovačkog doma i kampa u Sečnju. Takođe, lokalna samouprava će u svim mestima voditi projekat izgradnje kapela, i uređivanja trotoara – prema potrebi. Imamo nameru da sredimo parkove u Konaku, Jaši Tomić, Krajišniku, Jarkovcu – rekao je na kraju razgovora Predrag Rađenović.

B. Škrbić