PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ OTVORIO POGON ZA IZRADU EMAJLIRANE BAKARNE ŽICE „ESEKS JUROP”

Značajna investicija za Grad i celu Srbiju

Veoma sam ponosan na činjenicu da sam ovde bio pre osam meseci, na polaganju kamena temeljca, a danas se pred nama uzdiže „Eseksova” hala od 16.000 kvadratnih metara. Za ovako kratak rok naši korejski prijatelji i investitori uspeli su da izgrade fabriku koja je na veoma visokom tehnološkom nivou, koja će zapošljavati 162 radnika, od kojih je 67 već zaposleno. Mi smo kao država u vidu subvencija dali 1,62 miliona evra, dok je ukupna vrednost investicije 30,4 miliona evra. Ono što je u svemu najvažnije, jeste značaj ove investicije ne samo za Grad Zrenjanin i Vojvodinu, već i za čitavu Srbiju i region. Izvoz koji će firma imati je između 132 do 150 miliona evra i to je od ogromnog značaja za našu zemlju – istakao je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja novoizgrađene fabrike za izradu bakarnih žica južnokorejskoameričke kompanije „Eseks Jurop” u četvrtak, 29. novembra, u industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka” u Zrenjaninu.

PLATE IZNAD PROSEKA
Vučić je dodao da Srbija u trećem kvartalu ove godine ima najnižu stopu nezaposlenosti u svojoj istoriji, odnosno najvišu stopu zaposlenosti, i da će plate u ovoj kompaniji iznositi oko 90.000 dinara, što je iznad svakog proseka.
Otvaranju su pored predsednika države prisustvovali i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, ambasador Južne Koreje u Srbiji Čo Hjongčan, predsednik LS Grupe Kristofer Ku, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, kao i predstavnici Korejske organizacije za promociju trgovine i investicija KOTRA.
Fabrika za proizvodnju emajlirane bakarne žice koju je Zrenjanin dobio, deo je kompanije „Eseks Jurop” evropske podružnice „Superior Eseks”, člana LS grupe koja je globalni lider u proizvodnji i distribuciji emajliranih, bakarnih i aluminijumskih žica sa sedištem u Atlanti.
– Poslujemo u 25 zemalja na više od 100 lokacija i najveći smo proizvođač magnetnih žica na tri kontinenta. Ova fabrika će našim kupcima pružiti isto zadovoljstvo i kvalitetnu uslugu kao i u svim ostalim fabrikama koje imamo širom sveta. Srbija će postati lider u proizvodnji elektronskih i električnih komponenata – rekao je predsednik LS Grupe Kristofer Ku.

ZRENJANIN – MESTO ZA INVESTIRANJE
O značaju dolaska kompanije „Eseks Jurop” u Zrenjanin, ali i o promociji grada kao investicione destinacije govorio je gradonačelnik Čedomir Janjić.
– Možemo slobodno da se pohvalimo da je Zrenjanin izuzetno mesto za investiranje. Pre svega, veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Vučiću, koji je od Srbije napravio dobro mesto za ulaganje i investiranje. Prošle godine u Gradu je otvoreno 3.000 novih radnih mesta, a do kraja ove godine očekujemo još 1.600 radnih mesta. Mislim da nas značajne investicije i nova radna mesta tek očekuju – naglasio je gradonačelnik Janjić.
Ekonomija je jedna od ključnih oblasti u kojima Srbija i Republika Koreja razvijaju prijateljske veze i odnose. O značaju ovog višedecenijskog prijateljstva i ekonomskoj saradnji govorio je ambasador Južne Koreje u Srbiji Čo Hjongčan kome je ova poseta Zrenjaninu prva aktivnost na toj dužnosti.
Ambasador je rekao da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog i da Južna Koreja želi da svoje iskustvo ekonomskog oporavka i napretka podeli sa srpskim prijateljima.
Njega je pre otvaranja fabrike u svom kabinetu ugostio gradonačelnik Čedomir Janjić.

 • PRIJEM ZA NOVOPOSTAVLJENOG AMBASADORA
  Pre otvaranja fabrike, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima primio je u svom kabinetu novopostavljenog ambasadora Južne Koreje u Srbiji Čoa Hjongčana, a prijemu su prisustvovali i predstavnici KOTRE – Korejske organizacije za promociju trgovine i investicija.

 

 • PREDSEDNIK POTVRDIO – GRADIĆE SE NOVI AUTO PUT
  Jedno od novinarskih pitanja upućenih predsedniku Aleksandru Vučiću odnosilo se i na novi auto-put koji treba da se gradi na trasi do Beograda.
  – Rekao sam da će Zrenjanin dobiti auto-put, a prve projekcije smo već napravili. Vrednost deonice Beograd – Zrenjanin je 280 miliona, a Zrenjanin – Novi Sad 220 miliona. Time će Zrenjanin biti u središtu naše mreže auto-puteva što je veoma važno. Uskoro krećemo sa radom – potvrdio je predsednik Vučić.

 

 • SLOBODA MEDIJA
  Nakon zvaničnog dela programa na otvaranju kompanije „Eseks Jurop”, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je na pitanja novinara, koja su najviše bila u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji i dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini. Vučić je istakao da se po ovom pitanju Srbija nalazi u veoma teškoj i nezavidnoj poziciji i da se čeka da Priština ispuni preuzete obaveze.
  Predsedniku Vučiću postavljeno je i pitanje koje se odnosilo na slobodu medija i lokalnu televizijsku stanicu KTV, kao i pritiske koji se nad njom vrše. On je odgovorio da vlasnica ove televizije Dana Radić može uvek da mu se javi, ako ima bilo koji problem.

M. Malbaški